« Takaisin

Sohvin lihakeitto

Äitini Sohvi valmisti lihakeittoa omalla ohjeellaan, joka ei taida olla se tyypillisin versio. Tämä lapsuudenkodista opittu lihakeitto on nimittäin todellinen lihakeitto. Ei siis mikään juures-lihakeitto, missä pääraaka-aineella on pienin rooli. Sohvin keitossa on lyhyt aineslista ja puhtaat, toisiinsa sopivat maut. Tuoksuvaa ja maukasta lihakeittoa, olkaa hyvät!

Ainekset 6-8:n ruokailijan keittoon

 • 800 g naudan luutonta keittolihaa (rinta, lapa)
 • 2-4 kpl makuluita
 • 2 sipulia
 • 2 isoa laakerinlehteä
 • 2 tl suolaa
 • noin 20 maustepippuria
 • 8-10 kiinteää perunaa

Valmistaminen

 1. Huuhtele liha ja luut nopeasti kylmällä vedellä
 2. Leikkaa lihat parin sentin paloiksi ja laita isoon kattilaan yhdessä makuluiden kanssa
 3. Lisää vettä kattilaan reilusti, noin 2-3 cm lihojen pinnan yläpuolelle
 4. Keitä liemi ja pienennä miedolle lämmölle, kun vaahtoa alkaa tulla
 5. Kuori vaahto liemen päältä
 6. Lisää silputut sipulit, laakerinlehdet, suola ja maustapippurit
 7. Keitä hiljalleen kuplivana 2,5-3 tuntia kunnes liha on kypsää
 8. Lisää kattilaan perunalohkot ja vettä
 9. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä
 10. Keitto on valmista. Olkaa hyvät ja käykää pöytään!

Hyvä keittoliha on isossa roolissa Sohvin lihakeitossa. Luuton ja rasvaton naudanrintapala sai seurakseen 4 kpl makuluita, joiden ydin on joidenkin herkkua. Toinen vaihtoehto on ostaa luullinen lihapala. Hyvä lihakauppias osaa opastaa lihojen valinnassa. 

Vaahdon kuoriminen on aina tuntunut hankalalta, kun kauhoihin ja lusikoiden jää liikaa lihalientäkin. Monet reikäkauhat taas vuotaa kaikki vaahdot läpi. Parhaaksi on osoittautunut kauha, missä on kapeat raot tai pienet reiät. Jokaista 'vaahtopalaa' ei kannata metsästää. Kun suuret vaahtomuodostumat on kerätty, voi kotikokki laittaa kuorintakauhan parkkiin.

Lapsuuskodissani lihakeitto oli lihakeittoa. Sama valmistustapa tarttui minuunkin. Siksi tässä lihakeitossa ei ole muita juureksia kuin perunaa. Kokonaan toisen tyyppisen keiton saa lisäämällä keittojuurekset. Onnistuu tähänkin ohjeeseen helposti esim. käyttämällä pakastettuja keittojuureksia.

Lihakeittoa kannattaa valmistaa kerralla suurempi määrä. Lämmttäminen ja pakastaminen toimivat tälle ruoalle hyvin. Jos haluaa vähän hienostella, perunat voi lisätä kuhunkin keittokertaan erikseen. Näin liemi säilyy kirkkaampana ja itse asiassa perunoiden maku on vain kerran keitettäessä hieman parempi.

Keiton kanssa maistuu mahtavalta kunnollinen ruisleipä.
Kokeile myös ruisleivän leipomista, reseptiin pääset tästä

Makutakuu!