« Takaisin

Italialainen lihapullakeitto



Maukas lihapullakeitto sopii erityisen hyvin kylmien ilmojen lämmittäjäksi. Se on helppo tehdä, joskin pientä käsityötä pilkkomisessa ja pullien pyörittelyssä on. Osat voi myös valmistella etukäteen ja keittää keitoksi esim. ulkoilun päätyttyä. Tomaattisen lihapullakeiton kanssa maistuu tuore vaalea leipä.

Ainekset 4-6:n ruokailijan keittoon

Lihapullat:

  • 500 g paistijauhelihaa
  • 1 dl vettä
  • 1/2 dl mannaryynejä
  • 1 kananmuna
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl basilikaa
  • 1 tl oreganoa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1 dl ohueksi raastettua parmesaanijuustoa
  • 1 rkl (oliivi)öljyä

Liemi:

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 iso porkkana
  • 1 ramiropaprika
  • (1-2 chiliä)
  • 2 rkl (oliivi)öljyä
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 1 pieni prk tomaattipuretta
  • 2 lihafondia (beef)
  • 1 rkl balsamicoa
  • 1 l vettä
  • 2 dl pikamakaronia

Pinnalle:

  • parmesaanijuustoa raastettuna/suikaleina
  • persiljaa
  1. Pilko kattilaan sipuli, valkosipulit, porkkana, ramiropaprika ja halutessasi myös chilit
  2. Lisää 2 rkl oliiviöljyä ja kuullota kaikkia vihanneksia noin 5 min
  3. Lisää tomaattimurska, tomaattipure, lihafondit, balsamico ja vesi
  4. Keitä 5-10
  5. Soseuta sauvasekoittimella osittain/kokonaan
  6. Aloita lihapullataikina sekoittamalla vesi, mannaryynit, kananmuna, suola, basilika, oregano ja mustapippuri. Anna taikinan tuvota noin 5 min
  7. Lisää taikinaan parmesaanijuusto ja jauheliha, sekoita
  8. Paista pienet lihapullat oliiviöljyssä kevyesti ruskeiksi
  9. Viimeistele keitto lisäämällä liemeen 2 dl pikamakaronia ja lihapullat.
  10. Keitä 5 min. Sekoita muutamia kertoja pohjaa myöten, jotta makaronit eivät jumitu
  11. Laita annosten päälle parmesaanijuustoa ja persiljaa

Keiton soseuttaminen on vähän makuasia. Soseuttamalla liemestä tulee paksumpi. Osittain soseuttamalla saa 'puolipaksua' ja samalla osa vihanneksista näkyy mukavina paloina. Kuvan keitto on lähes soseutettu.

Lihapullat voi lisätä liemeen ilman paistamista, jolloin niiden keittoaika on noin 10 min. Jos laitat lihapullat raakoina liemeen, niin ole varovainen etteivät lihapullat rikkoudu. Etukäteen ruskistetut lihapullat pysyvät palloina keittäessä. Niiden etuna on myös mukavampi väri erityisesti silloin, kun lientä ei soseuteta.

Pikamakaronin voi vaihtaa muuhunkin pienikokoiseen pastaan tai vaikka rakettispagettiin.

Jos valmistelet liemen ja lihapullat etukäteen, niin saat keiton pöytään alle 10 minuutin. Keiton loppukiehuminen kestää juuri niin kauan, kuin pikamakaronit tai muu valitsemasi pasta kypsyy.

Makutakuu!