« Takaisin

Helppo kukkakaalikeitto



Kukkakaalikeitto on syksyn mukavimpia ja helppotekoisimpia ruokia. Kotimaista, hyvälaatuista kukkakaalia saa pitkään ja valmistuuhan keitto myös ulkomaisesta kaalista. Kukkakaali on miedon makuinen, joten makumaailmaa voi helposti muokata mieleiseen suuntaan. Keiton kanssa maistuvat valkosipuliset ruisleipätikut.

Pääruokana 4:lle, alkuruokana 6-8:lle

  • 1 sipuli
  • (1 valkosipulin kynsi)
  • 2 rkl voita
  • 500 g kukkakaalin nuppuja
  • 8 dl vettä
  • 2 kanafondia
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1/2 tl mustapippuria rouheena
  • pinnalle persiljaa ja paistettua pekonisilppua
  1. Kuullota sipuli voissa kattilan pohjalla
  2. Lisää kukkakaali paloina, 6 dl vettä ja kanafondit
  3. (Lisää pilkottu valkosipuli)
  4. Keitä kukkakaalit pehmeiksi, noin 10 minuuttia
  5. Paista pannulla pieniksi pilkotut pekonit. Siirrä pannu sivuun
  6. Leikkaa persilja pieneksi. Siirrä sivuun odottamaan
  7. Sekoita jauho 2 dl:aan kylmää vettä ja lisää keittoon
  8. Kiehauta ja sekoita samalla
  9. Aja keitto sileäksi sauvasekoittimella
  10. Lisää mustapippuri ja kerma
  11. Kiehauta lyhesti
  12. Annosten päälle paistettua pekoni- ja persiljasilppua
Ruisleipätikut
  • ruisleipäviipaleita
  • voita
  • valkosipulia
  1. Leikkaa paksuhkot ruisleipäviipaileet noin 1 cm tikuiksi
  2. Pilko 1 valkosipulin kynsi 2-3 ruislimppuviipaletta kohti
  3. Paista ruisleipäsuilkaleet voissa kevyesti ruskeiksi. Voita tarvitaan sen verran, että kaikkien leipien sivut saavat ohuen voikylvyn.
  4. Kun lähes valmista, lisää joukkoon pieneksi pilkottu valkosipuli. Pyöräytä lämpimällä pannulla ja siirrä tarjoiluastiaan.

Valkosipuli on keiton ohjeessa valinnaisena siksi, että yhdessä valkosipulilla maustettujen ruisteipätikkujen kanssa kokonaisuus voi tuntua liikaa yhden mausteen makuiselta. Valkosipuli sopii keittoon mainiosti silloin, kun leivässä ei ole valkosipulia.

Kanafondi antaa makua ja samalla siitä tulee ruokaan kaikki tarvittava suola. Kanafondin voi vaihtaa vihannesfondiin.

Lisämausteilla saa uutta makua ja vaihtelua. Mm. paprika, cayennepippuri, kurkuma ja timjami ovat kokeilun arvoisia.

Ruisleipätikkuihin kelpaa vähän kuivempikin leipä. Hyvä tapa hävittää useampi leiväviipale kerralla.... nämä nimittäin maistuvat lämpiminä vähän turhankin hyviltä.

Makutakuu!