« Takaisin

Mausteinen juustokeitto

Keiton mausteisuus tulee chilistä. Muut raaka-aineet ovat perinteisiä, joten jättämällä chilin pois saat lapsillekin sopivaa juustokeittoa. Ohjeessa useita vinkkejä jääkaapin jämien käyttämiseksi. Jollei kaapissasi ole just mainittuja määriä, korvaa jollain toisella raaka-aineella tai jätä kokonaan pois. Hyvä soppa tästä silti tulee!

Pääruokana keitto riittää 2-3:lle, alkuruokana 6-8:lle

  • 7 dl vettä
  • 1 kanafondi
  • 1 pkt Koskenlaskija perinteinen sulatejuustoa (250 g)
  • 1 dl kuohukermaa tai 2 dl kevytkermaa
  • 1/2-1 chili riippuen chilin voimakkuudesta
  • 1/2 dl vaaleaa Maitzena suurustetta
  • 4 siivua pekonia
  • 2-4 siivua kinkkua
  • 1/2 dl ruohosipulisilppua
  1. Mittaa kattilaan 7 dl vettä ja lisää liemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi.
  2. Lisää kuutioidut Koskenlaskijapalat. Kuumenna ja sekoittele niin, että juustot sulavat ja keittopohja on tasaista.
  3. Lisää kerma ja pieneksi pilkottu chili. Kuumenna.
  4. Lisää suuruste ja anna kiehua muutama minuutti samalla sekoittaen
  5. Paista pannulla pieniksi pilkotut pekonit ja kinkut. Siirrä pannu sivuun.
  6. Tarkista keiton paksuus. Lisää tarvittaessa vettä tai suurustetta.
  7. Annosten päälle paistettua pekoni-kinkkusekoitusta ja ruohosipulisilppua
Ruisleipäkrutongit
  • ruisleipäviipaleita
  • voita
  • valkosipulia
  1. Leikkaa ruisleipäviipaileet kapeiksi siivuiksi
  2. Pilko 1 valkosipulin kynsi 2-3 ruislimppuviipaletta kohti
  3. Paista ruisleipäsuilkaleet voissa kevyesti ruskeiksi
  4. Kun lähes valmista, lisää joukkoon pieneksi pilkottu valkosipuli. Pyöräytä lämpimällä pannulla ja siirrä tarjoiluastiaan.

Keiton pohja syntyy helposti ylijääneestä perunamuusista:
* aloita lisäämällä kattilaan veden lisäksi 2-3 dl perunamuusia
* jätä pois kerma ja suuruste, toimi muuten ohjeen mukaan.

Jollet ole chilin ystävä, voit jättää sen pois. Vaihtoehtona on pyöräyttää keittoon mustapippuria myllystä.

Pekoni-kinkkusekoituksen suhde voi vaihdella sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Määrälläkään ei ole niin väliä, koska keitto itsessään on jo maukasta.

Ruohosipulinkin voit vaihtaa muihin yrtteihin tai vaikka kevätsipuliin.

Ruisleipäkrutonkeihin kelpaa vähän kuivempikin leipä. Hyvä tapa hävittää useampi leiväviipale kerralla.... nämä nimittäin maistuvat lämpiminä vähän turhankin hyviltä.

Makutakuu!