« Takaisin

Ahvenkeitto



Maukas keitto syntyy pienistä tai isommista ahvenista. Fileiksi perattuna keitosta tulee kaikenikäisille sopivaa, kun ruodot eivät haittaa ruokailua. Ahven on itsessään yksi parhaimman makuisista kaloistamme ja maustamisessa kannattaa edetä ahvenen ehdoilla.

Pääruokana 4:lle, alkuruokana 6-10:lle

  • 1 iso sipuli
  • perunoita
  • 3-5 rkl voita
  • 2 dl vettä
  • 10-15 myllyn pyöräytystä Lime Pepper -sekoitusta
  • Muutama myllyn pyöräytys mustapippuria
  • 0,5-1 tl suolaa
  • Noin 1 l maitoa
  • 1 dl kermaa
  • 200-400 g fileoitua ahventa
  1. Laita kattilaan voi ja pieniksi pilkotut sipulit sekä lohkotut perunat, kuullota muutama minuutti keskilämmöllä.
  2. Lisää vesi, Lime Pepper, mustapippuri,  osa suolasta. Lisää maito ja kerma. Maidon määrä riippuu kalan määrästä ja siitä kuinka sakeaa keittoa haluat.
  3. Keitä hiljaisellä lämmöllä kunnes perunat täysin kypsiä.
  4. Lisää ruodottamat ahvenfileet. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa maitoa/suolaa.

Itse ongitut ahvenet maistuvat tietysti parhailta. Pienetkin sintit kannattaa perata, koska vaivannäkö palkitaan ruokailun yhteydessa hienolla makuelämyksellä. Jollet itse kalasta, nappaa ahvenet kaupan kalatiskistä.

Youtubessa on useita ahvenen käsittelyohjeita. Kuvissa näkyvät fileet on ensimmäiset, mitä pienistä ahvenista on koskaan Famun keittiössä tehty. Fileoinnin lisäksi leikattiin selästä pystypiikit kapealla pystyleikkauksella, jolloin fileestä tuli barbin housujen näköinen pala.

Sitruunaiset mausteet korostavat ahvenen makua. Helpointa on käyttää valmista Lime Pepper -sekoitusta, jossa on useampikin sitruksinen ainesosa. 

Maistuu mahtavalle itse tehdyn ruisleivän kanssa, jonka ohjeen löydät täältä.


Makutakuu!