« Takaisin

Alkupalojen tähdet



Yksi parhaita alkupaloja on suomalaisista kalaherkuista koostuva kolmen kopla. Tätä kolmikkoa voi huoletta kutsua myös alkupalojen tähdiksi. Sopivan kokoiset ja näyttävät tarjottavat pienellä vaivalla. 

Ainekset

  • paahtoleipää
  • voita
  • smetanaa
  • lohenmätiä ja muikun-/siianmätiä
  • sipulia
  • pippuria
  • savulohta
  • creme fraichea
  • tilliä
  • sitruunapippuria
  • ruohosipulia

Paahtoleivän valmistelu

  1. Leikkaa paahtoleivistä muotilla tähdet, kukat tai sydämet. Kuvan tähdet on leikattu raviolimuotilla, piparimuotit leikkaavat yhtä hyvin.
  2. Voitele paistinpannu kevyesti. Paahda leipiä kevesti puoliteholla. Lisää voita tarvittaessa hieman, kun paahdat leipien toista puolta.

Mätitähdet

  1. Voitele paahtoleivät paksuhkosti smetanalla.
  2. Lisää teelusikallinen mätiä kunkin tähden päälle. Näyttävän saat käyttämällä kahta eriväristä mätiä kuten lohenmätiä ja muikun-/siianmätiä.
  3. Ripottele päälle pieneksi hiononnettua sipulia.
  4. Pyöräytä myllystä ripaus pippuria pinnalle.

Savulohitähdet

  1. Lisää kulhoon 1 dl creme fraichea ja 2 dl savulohta.
  2. Lisää mausteet:
    * 0,5-1 tl kuivattua tilliä/1-2 rkl silputtua tuoretta tilliä
    * 1 tl sitruunapippuria
    * ripaus suolaa
  3. Sekoita kevyesti. Maista ja säädä mausteita sekä suolan määrää makusi mukaan.
  4. Lisää savulohitahnaa teelusikallinen kullekin paahtoleipäpalalle.
  5. Ripottele pinnalle silpututtua ruohosipulilla.

Savulohitahnan resepti on helppo muistaa: 1 osa creme fraichea ja 2 osaa savulohta + mausteet. Sekoittaminen kannattaa tehdä hellästi, muuten tahna muuttuu mössöksi.

Savulohitahnan voi mainiosti tehdä jääkaappiin muutaman tunnin/päivän etukäteen. Se vain paranee maustuessaan jonkun aikaa.

Ylijääneet paahtoleipäreunat hyödynnetään krutonkeina salaatissa tai keiton päällä. 

Makutakuu!