« Takaisin

Ässät ja hevosenkengät

Itse tehdyt piparkakut maistuvat aina hyviltä. Perinteiset ässät ja hevosenkengät katoavat piparivadeilta pidoissa kuin pidoissa. Ainesluettelo on lyhyt, eikä se sisällä lisäaineita.

Ainekset, n 60 kpl

  • 225 g voita
  • 4,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1 tl vaniljasokeria
  • (1/2 tl leivinjauhetta)

Valmistus

  1. Vatkaa sekaisin vehnäjauhot ja huoneenlämpöinen voi
  2. Lisää sokeri, vaniljasokeri ja kananmuna. (Lisää halutessasi leivinjauhe.)
  3. Vaahdota massa
  4. Pursota 8 mm tähtityllalla tai muulla suht isokokoisella tyllalla ässiä ja hevosenkenkiä
  5. Ripota ässien päälle kanelisokeria suht reilusti (enemmän kuin kuvissa)
  6. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 6-8 min kunnes reunoissa hiven ruskeaa
  7. Sulata suklaata kahvikupissa mikrossa ja kasta jäähtyneiden hevosenkenkien päät suklaaseen

Ohje on lainattu Ulla Svenskin kirjasta, Ullan parhaat leivontaohjeet. Alkuperäisessä ohjeessa ei ole käytetty leivinjauhetta ja taikina tuntuu toimivan myös ilman sitä.

Tämä taikina ei ole kovinkaan makea maltillisen sokerimäärän johdosta. Näin ollen pinnalla saa olla reilusti kaneli-sokeria tai suklaata antamassa lisämakua.

Taikina pysyy hyvin muodossaan, joten näet piparkakkujen muodot ja koon jo pursottaessa.

Jos olet aloitteleva piparkakkujen pursottaja - kuten Famu - kokeile eri tylla vaihtoehtoja. Siistin S kirjaimen pursottaminen vaatii harjoittelua ja eka pellillinen esitelläänkin Famun Kauhugalleriassa, mihin pääset tästä.