« Takaisin

Munkit



Perinteinen pullataikina toimii hyvin munkeissa. Samasta taikinasta voi valmistaa leivottavat rinkilät ja lusikkamunkit. Molemmilla on omat kannattajansa.

  • 5 dl maitoa
  • 1 hiiva (50 g)
  • 1 tl suolaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 kananmuna
  • 15-16 dl vehnäjauhoja
  • 75 g voita
  • paistamiseen rypsiöljyä
  • pinnalle sokeria
  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

  2. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi. Jos haluat munkkien sijaan munkkirinkeleitä, paina jokaiseen kohonneeseen pullaan sormella reikä keskelle ja suurenna reikää venyttämällä. 

  3. Kuumenna kasviöljy valurautapadassa. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Leipäpalan tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista eli sopivaa munkkien paistoon. Varo, ettei rasva kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!

  4. Paista munkit laittaen ne varovaisesti öljyyn kypsymään vieri viereen, käännä paiston puolivälissä esim. haarukoiden avulla. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla suoraan lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele heti sokerissa. Laita uudet munkit rasvaan.

Jos haluat tehdä lusikkamunkkeja, älä käytä kaikkea jauhomäärää. Jätä taikina venyvän löysäksi. Lusikkamunkit kohotetaan vain kerran. Kohonneesta taikinasta nostetaan lusikoiden avulla pingispallon kokoisia nokareita suoraan paistorasvaan.

Voit myös tehdä munkkirinkilöitä ja lusikkamunkkeja, kun otat osan taikinasta erilleen rasvan lisäämisen jälkeen. Rinkilöiksi tarkoitettu taikina vaivataan löysähkön pullataikinan tyyppiseksi.

Alkuperäinen resepti on Myllyn Paras -sivuilta.

Vappuun liittyvät munkkimuistelot Famun blogissa.