« Takaisin

Basilikan kuivaaminen

Basilika on yksi helpoimmista yrteistä kasvattaa. Menestyy ruukuissa, kasvihuoneessa ja lämpimänä kesänä ulkosallakin. Suomen suven pitkät päivät lataavat yrtit täyteen makua, jota kannattaa säilöä talven varalle. Yksi helppo tapa on kuivata lehdet mausteeksi.

Basilikan kuivaaminen

  1. Leikkaa kuivattavat basilikat mielellään ennen kukintaa ja silloin, kun ne ovat kuivia
  2. Riivi lehdet varsista ja laita ne väljästi uunipellille leivinpaperin päälle kuivamaan
  3. Pöyhi lehtiä muutaman ensimmäisen päivän aikana, jolloin lehdet ilmastoituvat eivätkä pääse homehtumaan
  4. Lehdet ovat valmiita purkitettavaksi 2-3 vk kuluttua, kun ne koskettaessa ovat selvästi rapeita ja kuivia
  5. Säilö kuivat basilikan lehdet purkkeihin.

Ihanteellinen kuivatuspaikka on pimeä ja kuiva... esimerkiksi sauna jota ei kuivatuksen aikana käytetä. Jos saunaan tekee mieli, basilikat voi kosteaksi ajaksi parkkeerata muualle huusholliin.

Pienennä lehdet heti tai vasta, kun lisäät ruokaan. Erilaisia yrtin hienontimia kokeilleena olen päätynyt säilyttämään lehdet lähes kokonaisena. Leikkaan pitkällä veitsellä lehtiä leikkuulaudalla pienemmäksi, jotta ne mahtuvat paremmin purkkeihin. Hienonnan tarvittavan määrän basilikaa käsien välissä vasta sitten, kun lisään sen ruokaan

Katso myös basilikaöljyn ohje.