« Takaisin

Maustekurkut



Itse tehdyt maustekurkut maistuvat parhaille - ainakin jokaisen omasta mielestä. Kurkkujen säilöntä on helppoa ja nopeaa. Valmistumista on mukava odottaa, aikaa menee yleensä  2 kk. Viipaloidut valmistumat nopeammin kuin kokonaisina säilötyt.

Valmiiseen kurkkusäilötepussiin sovitettu annos:

  • 2,5-3 kg kurkkuja
  • 1 pss kurkkusäilötettä
  • 6 dl etikkaa
  • 5 dl sokeria
  • 3 l vettä
  • 2 rkl sinapinsiemeniä
  • 2 rkl maustepippuria
  • 4-5 keskikokoista valkosipulinkynttä
  • Tilliä
  • Mustaherukan lehtiä
  1. Harjaa ja huuhdo kurkut kevyesti. Siivuta, jos säilöt viipaleina
  2. Huuhdo musteherukan lehdet ja tilli. Paloittele valkosipulit
  3. Varaa puhtaita purkkeja yhteensä 6 litran verran
  4. Kiehauta kurkkusäilöte, etikka, sokeri, vesi, sinapinsiemenet ja maustepippurit
  5. Lado kurkut, tillit, mustaherukan lehdet kerroksittain. Lisää väliin pilkottua valkosipulia
  6. Lisää kuumaa säilötelientä purkkeisin sen verran, että kurkut peittyvät
  7. Jäähdytä ja siirrää jääkappiiin
  8. Vaihein vaihe: nyt alkaa kahden kuukauden odotus

Valmiissa kurkkusäilötepussissa mainitaan isompi kurkkumäärä. Käytännössä riittää selvästi pienemmälle määrälle kurkkuja. Yleensä maustekurkut tehdään avomaan kurkuista, mutta alkusyksyn hyvä pitkä kurkkukin tuottaa maukasta naposteltavaa talveksi.

Itse säilötyt maustekurkut ovat myös oivallinen lahja.

Säilöntäfiilikset Famun blogissa.