« Takaisin

Thö Mansikkakakku

Pitkä aikaa menikin niin, ettei tullut keittiössä mitään pahempia hutilyöntejä. Luulin jo, että olen hyvä kokki. Mutta sitten tuli kunnon tiputus maan pinnalle, kun leivoin sen kerran vuodessa tehtävän mansikkakakun. Tällä kertaa perheen pojat pääsivätkin maistamaan oikeaa Thö Mansikkakakkua!

Sokerikakkupohja onnistui ihan hyvin. Yleensä saan tämänkin lätsähtämään.

Sitten täytteen kimppuun. Osa mansikoista veitsellä pieniksi. Mehua näyttää tulevan sen verran, että kostuttamisen voi tälläkin kerralla jättää väliin. Kakkupohja kahtia, väliin reilusti pilkottua mansikkaa ja kermavaahtoa.

Ai niin se kermavaahto. Vatkasin ensin kerman sokerin kanssa kevyeksi vaahdoksi. Sitten lisäsin maitorahkan ja sekoitin koneella reippaasti. Nyt alkoi näyttämään oudolta. Kerma muuttui juoksevammaksi, kun vatkasin mukaan paksumman aineksen. Miten näin voi tapahtua? Johtuukohan 30 asteen kuumuudesta? Tai siitä, ettei rahkaa saanut vatkata koneella?

Ihan ääliö kun on, niin kokeilee vielä josko se kerma-rahka muuttuisi paremmaksi pursotinpussiin siirrettynä. Eka pursotus ja valuva lätäkkö lopputuloksena. Olomuoto ei siis muuttunut astiasta toiseen siirrettynä. Ehkä tämä olisi pitänyt tajuta.

Kakun ainut väli on nyt täytetty. Kakku kasaan ja viipaloidut mansikat päälle. Sokerikiille onnistuu hyvin. Ihme, etten onnistunut tätäkin mokaamaan.

Nyt pitäisi pursotetulla kerma-rahkalla koristella kakun reunat. Vielä yksi kokeilu mansikoiden ympäri. No valuuhan se edelleen. Laitetaan sitten kerma-rahka astiaan ja tarjotaan lusikalla.

Kakku jääkaappiin tunniksi, toivottavasti ehtii kostua. Ehtihän se. Mansikat olivat niin mehuisia, että kakun koko alaosa oli yhtä mansikka-kakkupohjatahnaa.

Thö Mansikkakakku jää varmasti poikain mieleen. Olivat kovin kohteliaita, kun tällä kertaa kukaan ei kuittaillut. Kehuivat hyvää makua ja olivat ylipäätään kannustavia. Nähtäväksi jää katkeaako tähän 'kerran vuodessa yksi mansikkakakku' -perinne. Ainakin tämän kokin leivontahalut katkesivat vähäksi aikaa.