« Takaisin

Frittikana ja ranut



Friteerattu kana maistuu kaikille! Lapset pitävät rapeasta ja sellaisenaan neutraalin makuisista paloista, aikuiset lisäävät makua dippikastikkeilla mielensä mukaan. Frittikanan kanssa tarjotaan rapeat ranskalaiset eli ranut. Lisäksi tuoreita kasviksia, joita tarvitaan rasvaisen ruoan raikastajaksi.

4 hengelle frittikanat lisukkeineen

  • 500 g kananfileitä, niitä paksumpia
  • frtittitaikinaan
    • 125 g vehnäjauhoja
    • 40 g perunajauhoja
    • 2 tl leivinjauhetta (reiluja lusikallisia)
    • ½ tl suolaa
    • 2 dl vettä
    • 20 ml öljyä
  • 1 litra öljyä friteeraamiseen
  • 400 g ranskalaisia, friteerataan samassa öljyssä kuin kanat
  • vihanneksia naposteltavaksi sellaisenaan tai dipattavaksi
    • kurkkua
    • porkkanoita
    • kukka-, parsa- ja/tai romanescokaalia
    • varsisellleriä
  • dippivaihtoehtoja
    • hapanimelä
    • tujumpi chilikastike, esim. Poppamiehen Wing Sauce -sarjasta
    • valkosipulimajoneesi
    • currymajoneesi
    • kermaviili maustettuna maun mukaan

Valmistaminen

  1. Sekoita kulhossa taikinan kuivat aineet. Lisää vesi ja öljy, sekoita vispilällä kunnes taikina on tasaista. Jätä taikina turpoamaan muiden valmisteluiden ajaksi, mielellään vähintään puoleksi tunniksi
  2. Pilko broilerinfileet pari senttiä kanttiinsa oleviksi paloiksi
  3. Kaada öljy isoon kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä tavoitelämpötilaan. Paras lämpötila friteeraamiseen on 180-190 astetta. Voit testata lämpötilaa myös tiputtamalla öljyyn leipäpalan, öljy on valmista jos leipäpala ruskistuu noin minuutissa.
  4. Nostele taikinassa käytettyjä broilerinpaloja käsin tai keittiöpihdeillä öljyyn porisemaan. Friteeraa muutama minuutti per erä, kunnes pinnat ovat kullankeltaisia.
  5. Nostele valmiit frittikanat kattilaan ja ripottele ohutta suolaa pinnoille. Laita kattilaan kansi raoelleen, jottei friteerattu pinta pehmene.
  6. Kun kanat on friteerattu siirry ranuihin. Friteeraa erissä kullansruskeiksi ja siirrä valmiit kattilaan. Ripottele suola ja sekoita. Laita kattilaan kansi raolleen, jottei ranut lötkisty.
  7. Tarjoile heti

Useimmissa ohjeissa neuvotaan laittamaan ranut friteeraukseen suoraan pakasteesta. Kokeilujen jälkeen neuvon toisin: sulata ranskalaisia pöydällä valmistelujen ajan eli puolisen tuntia. Kypsyvät selkeästi mukavammin myös sisältä.

Jos haluat varmistaa, että kaikki friteeratut on varmasti kuumia ennen tarjoilua, käytä kahden friteerauskerran menetelmää. Friteeraa ensimmäisellä kierroksella kanat ja ranskalaiset lähes valmiiksi eli vaaleanruskeat pinnat. Tee kaikki erät valmiiksi samoin. Älä suolaa vielä ensimmäisellä kierroksella. Kun kaikki vihannekset ja dipit jne on pöydässä valmiina, aloita friteerauksen toinen kierros. Käytä kanat erissä kuumassa öljyssä ja paista kunnes saat kullanruskean pinnan. Suolaa kanat toisen kierroksen jälkeen ja sekoita. Tee sama ranuille, viimeiste erissä kunnes ruskeus ja rapeus on sopiva. Suolaa ranut toisen kierroksen jälkeen ja sekoita.

Frittikeitin on kätevä peli tässä puuhassa. Jos sinulla ei moista vielä ole, niin harkitse sen hankkimista ja tarpeellisuutta pari kertaa. Frittikeittimeen nimittäinen menee helposti 3 litraa öljyä kerralla ja koko vekotinkin on suht iso. Usein käytettynä erinomainen. Kerran vuodessa tai harvemmin käytettynä kattila on parempi.

Famukin metsästi frittitaikinan ohjetta todella pitkään. Useita kokeiluja tuli tehtyä erilaisilla vaihtoehdoilla. Osassa oli mausteet taikinassa - hyvä ajatus, mutta kaikki maut liukenivat öljyyn. Osa oli moniosaisia, mikä lisäsi sotkun määrän ihan tappiin. Tässä ohjeessa käytetty frittitaikina on Keittiökriitikon blogista. Hän kertoi poimineensa ohjeen keittokirjasta. Helppo olla samaa mieltä Keittiökriitikon kanssa: tämä frittitaikina on hyvä.


Makutakuu!