« Takaisin

Savumuikut tilliperunoilla



Puhtaat suomalaiset maut parhaimmillaan. Tuoreet muikut savustettuna. Kotimainen peruna voilla ja tillillä höystettynä. Enempää ei tarvita. Tämä annos on yksinkertaisuudessaan niin hyvä, että se vetää vertoja tunteja hinkatuille ruokalajeille.

Ainekset neljän hengen ruokaan:

  • 600-800 g muikkuja
  • suolaa
  1. Perkaa muikut puhkomalla eli poistamalla pää ja sisukset. Huuhtele kylmällä vedellä.
  2. Kuumenna savupönttö ja ritilät.
  3. Lado muikut ritilöiden päälle harvakseltaan, jotta savuinen ilma pääsee kiertämään.
  4. Laita savupönttöön käteen mahtuva määrä savustuspurua ja 2 palaa sokeria. Heti näiden jälkeen lisää kalaritilät.
  5. Savusta muikkuja 12 min. Huom! Aika riippuu savupöntöstä ja tulen voimakkuudesta.
  6. Siirrä kypsät muikut kannelliseen astiaan, ripottele kerrosten väliin hienoa (meri)suolaa. Tarjoile heti.

Useissa erilaisissa savustusuuneissa ja pöntöissä muikkua savustaneena voi väittää, että noin 12 min kypsennys on sopiva. 12 minuutin aikaan kannattaa pyrkiä kokeilemalla ja tulta säätämällä. Pidempi aika miedommassa tulessa kuivattaa kalan ja lyhyempi aika kovassa tulessa polttaa pinnan.

Savustuksen aikana huomaa kyllä, kun muikut alkavat valmistumaan: uunista tulee selvästi kypsän kalan tuoksu. Pian tämän jälkeen on aika nostaa savustuspöntön kantta ja varmistaa kypsyys ulkonäköä arvioimalla ja evää nykäisemällä. Evä irtoaa kypsästä kalasta helposti.

Muikku on pienehkö kala, joka ehtii mainiosti suolautua astiassa kypsennyksen jälkeen.

Jotkut suosivat muikuillekin suolavesiupotusta ennen kypsennystä, mikä tekee kaloista hieman kosteampia.

Lisukkeeksi savustetuille muikuille tilliperunat, joiden ohje löytyy tästä.