« Takaisin

Lohihyydyke ja uudet perunat



Kylmäsavulohesta tehty hyydyke sopii mainiosti uusien perunoiden kylkeen. Kevyttä ja näyttävää kesäruokaa, josta pitää niin oma väki kuin kesävieraatkin.

Kylmäsavulohihyydyke pääruokana 8:lle

  • 200 g Philadelphia tuorejuustoa
  • 1 prk kermaviiliä
  • 250 g kylmäsavulohta
  • 1,5 dl tillisilppua
  • 1 tl sitruunapippuria
  • 1 rkl sokeria
  • 2 dl kevytkermaa, 15 %
  • 4 kpl liivatelehtiä
  • 4 rkl sitruunamehua
  • Kurkkua, kylmäsavulohta, tilliä tai mätiä koristeluun
  1. Vuoraa tuorekelmulla vuoka, annos mahtuu hyvin mm. lyhyeen leipävuokaan
  2. Jos haluat kurkkukoristelun osaksi hyydykettä,  asettele ohuet kurkkuviipaleet vuoan pohjalle
  3. Sekoita keskenään tuorejuusto, kermaviili, pieniksi paloiteltu kylmäsavulohi, tillisilppu, sitruunapippuri, sokeri ja kevytkerma
  4. Liuota liivatelehtiä 5 min. kylmässä vedessä
  5. Liuota liivatelehdet kuumaan sitruunamehuun
  6. Kaada liivateseos nauhana lohiseokseen ja sekoita tasaiseksi
  7. Tarkista maku, lisää suolaa ja/tai pippuria tarvittaessa
  8. Kaada vuokaan
  9. Peitä tuorekelmulla ja laita jääkaappiin yöksi.

Koristelun voi tehdä osin jo valmistusvaiheessa lisäämällä tuorekurkkuviipaleet vuoan pohjalle. Vaihtoehtoisesti hyydykkeen voi koristella juuri ennen tarjoilua.

Kesällä kylmäsavulohihyydykkeen seuraksi sopivat uudet perunat ja halukkaille myös silli. Tuoreet kurkut raikastavat annosta.

Tässä reseptissä on keskitytty eliminoimaan kaksi hyydykkeen yleistä ongelmaa: liian vähän pääraaka-ainetta ja/tai kumimainen koostumus. Famun reseptillä saat mukavan kuohkean hyydykkeen, jossa kylmäsavulohi maistuu ja tuntuu.

Jos olet savun maun ystävä, valitse lohen häntäpala. Jotkut tuottajat myös tekevät melko kuivaksi kylmäsavustettua lohta, jossa on runsas savun ja tiivistynyt kalan maku. Esimerkkinä tällaisesta on Puumalan kylmäsavustettu lohi, jota saa Saimaan rantakaupungeista.

Jos 8 henkilön annos tuntuu liian suurelta, resepti on helppo puolittaa. Kuvassa näkyvä kokonainen hyydyke on tehty puolikkaasta annoksesta.

Sopii hyydytettäväksi annosvuoissa, kuten esimerkiksi silikonisissa leivontavuoissa.

Makutakuu!