« Takaisin

Naudanlihawokki

Wokki on siitä mukava ruoka, että sitä valmistaa isollekin joukolle samalla vaivalla. Tarvitset lihaa, kasviksia ja nuudeleita. Kastike on pääosin tavallisen kotikeittiön aineista. Kastikkeen aineosia voi myös vaihtaa, kun muistaa lisätä mukaan makeaa, suolaista ja hapanta. 

Ainekset kuuden hengen annokseen:

  • 650 g naudan ulkofilettä (*
  • 2 keskikokoista sipulia
  • 3 rkl ruokaöljyä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1-2 chiliä
  • 1 dl vettä
  • 4 rkl Ketjap Anis soijaa (makea soijakastike)
  • 3 rkl valkoviinietikkaa
  • 2 rkl maitzenaa
  • 1/2 tl hienonnettua mustapippuria
  • (1 rkl ruokosokeria)
  • 500 g pakastettuja wokkivihanneksia tai tuoreita vihanneksia
  • 4 annosta nuudeleita

Valmistus:

  1. Leikkaa ulkofile pieniksi suikaleiksi. Leikkaa sipulit pieniksi paloiksi.
  2. Leikkaa valkosipuli ja chilit pieniksi paloiksi.
  3. Valmistele kastike. Sekoita pienessä astiassa vesi, soija, valkoviinietikka, maitzena, mustapippuri ja halutessasi myös sokeri.
  4. Valmistele vihannekset. Pakastetut wokkivihannekset ovat käyttövalmiita. Tuoreet vihannekset pitää leikata paloiksi, jotka kypsyvät noin samaan aikaan.
  5. Laita öljy wokkipannuun ja kun se on kuumaa, laita lihat ja sipulit pannuun. Kypsennä napakassa lämmössä. Ulkofile kypsyy muutamissa minuuteissa.
  6. Lisää valkosipulit ja chilit pannulle lihan sekaan noin puolivälissä lihojen kypsennystä.
  7. Kun lihat on valmiita, siirrä ne toiseen astiaan odottamaan. Samalla lihat maustuvat sipulien, valkosipulien ja chilin kanssa. Suolaa lihat kevyesti.
  8. Valmistele nuudelit eli keitä pakkauksen ohjeen mukaan, yleensä muutama minuutti.
  9. Lisää wokkipannulle kasvikset ja kastike. Hauduta kasvikset mausteisessa kastikkeessa lähes kypsiksi.
  10. Valuta nuudelit lävikössä ja lisää pannulle kasvisten joukkoon.
  11. Lisää lihat pannulle, sekoita.
  12. Kypsennä kaikkia yhdessä pari minuuttia ja tarjoile.

*) Ulkofileen tilalla voi käyttää sisäpaistia, joka tosin kypsyy hitaanlaisesti. Hyvä keino on ostaa kerralla iso pala ja kypsentää se pilkottuna. Kypsät lihapalat suolataan. Sen jälkeen lihat jaetaan 2-3 osaan käyttötarpeen mukaan. Yksi osa päätyy wokkiin. Loput voi pakastaa tai tehdä toisen tyyppiseksi kastikkeeksi. Kastikkeessa pakastettu liha säilyy hyvin useita viikkoja. Katso kreikkalaistyylisen pastaruukun ohje, jossa on hyödynnetty samaa lihaa.

Ketjap Manis soijakastike on makeaa ja kaikki eivät välttämättä kaipaa kastikkeeseen lisättyä sokeria. Kun valmistelet kastiketta, maista sitä. Jos Ketjap Manis soijan tuoma makeus riittää, jätä lisätty sokeri pois.

Jos kaapistasi löytyy tavallista soijakastiketta, kastike todennäköisesti kaipaa lisämakeutta. Maistamalla selviää, riittääkö 1 rkl vai tarvitaanko enemmän. Sokerin voi lisätä ruokaan myös keittovaiheessa, jos haluaa varmistaa kokonaismaut ennen lisäämistä.

Wokki maistuu erilaiselta, kun vaihdat kasviksia sesongin ja mieltymysten mukaan.