« Takaisin

Kreikkalaistyylinen pastaruukku



Yrttinen kreikkalaistyylinen pasta-annos valmistetaan jokaiselle ruokailijalle omaan vuokaan. Ikioma annos tuntuukin tavallista yhteisvuokaa juhlavammalta. Annokset voi valmistaa jääkaappiin etukäteen ja paistaa, kun ruokailijat kokoontuvat. Puolen tunnin uunikypsennys rytmittää ruokailun sopivasti, jos olet päätynyt alkusalaattiin.

Ainekset neljän hengen annokseen:

  • 450 g sisäpaistia
  • 2-3 rkl voita
  • 1 iso prk (420 g) tomaattimurskaa
  • 1 pieni prk (210 g) tomaattimurskaa
  • 1 prk tomaattipyrettä
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl oreganoa
  • 1 rkl basilikaa
  • 1 tl paprikaa
  • suolaa
  • 250 g jyväpastaa
  • suolaa
  • pinnalle juustoa

Valmistus:

  1. Leikkaa sisäpaisti pieniksi paloiksi/suikaleiksi. Lisää voi ja lihat reilun kokoiseen paistinpannuun. Kypsennä aluksi napakassa lämmössä ja jatka miedolla lämmöllä kannen alla kunnes liha on pehmeää. Suolaa lihat kevyesti.
  2. Lisää pannulle tomaattimurskat, pyre, pilkotut valkosipulinkynnet, oregano, basilika ja paprika.
  3. Maista ja lisää suolaa tarpeen mukaan – sitä saattaa tarvita vähemmän kuin ajattelit. Anna kastikkeen porista muutama minuutti. Tarkista maku ja tuunaa tarvittaessa.
  4. Keitä jyväpastat al denteksi suolatussa vedessä. Valuta vesi pois pastasta.
  5. Viipaloi juusto höylällä

Kokoaminen: 

  1. Jaa jyväpasta neljään uuninkestävään annosvuokaan
  2. Jaa lihakastike vuokiin päälle keoksi. Töni kevyesti lusikalla vuoan reunoista, jotta kastike pääsee valumaan jyväpastojen joukkoon. Lusikalla voit lopuksi varmistaa, että kokonaisuus on keskeltä korkeampi eli keko
  3. Lisää juustoviipaleet keon ympärille ja päälle
  4. Paista 200 asteessa noin 25-30 min

Aloita ruokailu raikkaalla salaatilla sillä aikaa, kun pastaruukut ovat uunissa.

Jyväpasta on kreikkalaista pastaa, mikä ei aina sijaitse pastahyllyssä. Kysele kaupasta, josko se kuuluu valikoimaan. Jyväpasta sopii ruokaan parhaiten. Seuraavaksi paras vaihtoehto voisi olla pienikokoinen makaroni tai liguri-mallinen pasta.

Sisäpaisti kypsyy hitaanlaisesti. Hyvä keino on ostaa kerralla iso pala ja kypsentää se pilkottuna. Kypsät lihapalat suolataan. Sen jälkeen lihat jaetaan 2-3 osaan käyttötarpeen mukaan. Yksi osa päätyy jyväpastan seuraksi. Loput voi pakastaa tai tehdä toisen tyyppiseksi kastikkeeksi/wokiksi. Kastikkeessa pakastettu liha säilyy hyvin useita viikkoja. Katso naudanlihawokin ohje, jossa on hyödynnetty samaa lihaa.

Kokeile omien mieltymystesi mukaan myös muita yrttejä. Kreikkalaiset suosivat mm. rosmariinia, timjamia ja minttua.

Kuvissa näkyy paistovuokien täyttöasteet eri vaiheissa. Reunoille täytyy jäädä hieman tyhjää, koska ruoka pullistelee kuumassa uunissa. Kekomainen rakenne juustolla tuettuna auttaa pitämään ruoan vuoassa.

Kun tarjoilet pastaruukut suoraan uunista, varoita ruokailijoita. Sekä sisältö että vuoka ovat todella kuumia.

Makutakuu!