« Takaisin

Raclette



Muutaman kerran vuodessa raclette-pannu kannattaa kaivaa esiin ja nauttia masut täyttävää herkkuruokaa. Parasta racletten syömisessä on se, että me suomalaisetkin maltamme istua ruokapöydässä vähän pidempään. Iso tai pieni raclette-pannu, lopputulos on aina herkullista!

Perheisiin tuntuu vakioituvan raclettessa käytettävät raaka-aineet. Talvella painotus voi olla erilainen kuin kesällä, jolloin raclette toimii pöytägrillinä. Famun talvivakiot ohjeessa.

  • raclette-juusto
  • lihapullat
  • kuorettomat nakit
  • ilmakuivattu kinkku
  • puikulaperunat
  • porkkanat
  • patonki
  • kurkku

Etukäteisvalmistelut:

  1. Lihapullat - tee pienet lihapullat ja kypsennä lähes kypsiksi
    • 400 g vähärasvaista jauhelihaa
    • 1 kananmuna
    • 1/2 dl vettä
    • 1 dl korppujauhoja
    • 2 rkl kuivattua sipulia / tuoretta + kuullotettua sipulia
    • 1 tl suolaa
    • 1/2 tl paprikajauhetta
    • mustapippuria
    • ripaus cayennepippuria
  2. Puikulaperunat, kypsennä lähes kypsiksi
    • Harjaa perunat puhtaiksi ja viipaloi ne
    • Kypsennä paistinpannussa vesi-voiseoksessa kannen alla lähes kypsiksi
  3. Viipaloi juusto
  4. Paloittele nakit 3-4 osaan (kuvassa turhan lyhyitä, hankala käännellä)
  5. Irrottele ilmakuivatut kinkut tarjolle
  6. Viipaloi puhdistetut porkkanat suht ohuiksi suikuloiksi
  7. Viipaloi patonki
  8. Viipaloi / tee pitkänomaisia paloja tuoreesta kurkusta

Tosi toimiin:

  1. Raclette-pannu kuumaksi. Lämpötilaa voi joutua säätämään ruokailun aikana.
  2. Pannun päällä on yleensä mahdollisuus paistamiseen. Jos näin on, lisää vähän ruokaöljyä (rypsi) ja laita porkkanat + nakit kypsymään. Toinen mahdollisuus on laittaa porkkanat ja nakit juustolle tarkoitettuihin astioihin kypsymään.
  3. Patongit saavat paahtuneen pinnan raclette-pannun päällä
  4. Lihapullat ja perunat ovat lähes kypsiä, niille riittää lämmittäminen pannun päällä tai juustoastiassa. Käytännössä perunat on helpompi lämmittää astiassa yhtä aikaa juuston kanssa.
  5. Ilmakuivattua kinkkua ei tarvitse kuumentaa. Halutessaan sen toki voi tehdä.
  6. Kurkku nautitaan tuoreena ja raikkaana.
  7. Juustoviipaleet pannuihin sulamaan
  8. Lautaselle oman maun mukaan eri komponentteja ja päälle sulanutta juustoa. Nam!

Raclette-juustoja on erilaisia, mietoja ja vahvempia. Jos lähelläsi on juustomyymälä tai kaupassa juustojen irtomyyntitiski, pyydä maistiaisia. Kaupan hyllyltä valmiiksi pakattu raclette-juusto ei välttämättä ole se paras, mutta toimii tarvittaessa. Jos pidät vain miedoista juustoista, aloita raclette-polku tavallisella Oltermannilla.

Racletteen sopivat myös hyvin paprikat ja herkkusienet. Oma suosikkivalikoima löytyy kokeilemalla.

Raclettea valmistaessa tarvitset kääntimiä ja ottimia. Kääntimenä toimivat hyvin keittiöpihdit. Ottimet voivat olla muovisia keittiövälineitä tai pari lusikkaa. Kääntimet ja ottimet on hyvä laittaa ison lautasen päälle parkkiin, mistä niitä jokainen ruokailija voi vuorollaan käyttää. Parhaimmillaan kaikki ruokailijat napsivat komponentteja ja samalla täyttävät raclette-pannua seuraavia kierroksia varten.

Yleensä jokaiselle ruokailijalle on oma juustolapio. Toreilla myydään joskus pienten toimittajien tekemänä suoria puisia pikkulastoja (malli näkyy kuvassa). Puiset voiveitset toimivat myös. 

Kesällä raclette-pannu toimii mainiosti pöytägrillinä ja silloin voi painottaa kasvisten osuutta. Toinen kauppanimi raclette-pannulle onkin raclette-grilli. Vempaimia on isoja ja pieniä. Isolla ruokkii nopeammin isomman porukan. Pienessä saa hieman odotella omaa juustonsulatusvuoroaan, mutta se ei välttämättä haittaa pitkän ruokailun mallissa.

Makutakuu!