« Takaisin

Nyhtöpossu



Nyhtöpossu on monipuolinen ruoka, joka maistuu erityisen hyvin ulkoilupäivän päätteeksi. Työaikaa menee vähän. Kypsentäminen uunissa kestää tunteja ja samalla kannattaakin tehdä isompi satsi. Uunipadassa pitkään haudutettu kassler sulaa suussa!

  • 2,5 kg porsaan niskaa eli kassleria
  • 2 keskikokoista sipulia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl suolaa
  • 2 rkl (ruokokide)sokeria
  • 1 rkl balsamicoa
  • 30 kpl mustapippuria
  • 30 kpl maustepippuria
  • ½ rkl paprikajauhetta
  • Muutama ripaus chilijauhetta
  • 3 isoa laakerinlehteä
  • Vettä
  1. Varaa kypsentämiseen kannellinen uunivuoka
  2. Pilko sipulit ja valkosipulit, laita ne vuoan pohjalle.
  3. Huuhtele lihapala kylmässä vedessä ja lisää vuokaan.
  4. Lisää mausteet: suola, sokeri, balsamico, musta- ja maustepippurit, paprikajauhe, chili sekä laakerinlehdet. Ripottele puolet suolasta ja sokerista lihan päälle, loput sivuille.
  5. Lisää vettä niin, että liha on noin puoliksi vedessä
  6. Laita possupata uuniin kannen alle kypsymään. Aluksi 1 h 200 astetta, sen jälkeen 3 h 120 astetta.

Tarjoa nyhtöpossu suoraan padasta tai siisti se lämmitettyyn tarjoiluastiaan. Siistiminen: poista ylimääräiset rasvat. Nopea homma, irtoavat helposti. Jos haluat nyhdettyä lihaa, riivi lihaa haarukoilla.

Kylkiäisenä saat lihalientä, josta voi valmistaa maukkaan kastikkeen:

  • siivilöity paistinliemi
  • suurusteeksi vehnäjauhoja tai maitzenaa
  1. Lisää kattilaan siivilöityä lihalientä tarvitsemasi määrä
  2. Lisää vehnäjauho tai maizena, sekoita.
  3. Lämmitä kastike sekoittamalla välillä. Maista. Säädä paistinliemen määrällä paksuutta ja suolaisuutta. Mahtava kastike on valmis, kun se on kiehahtanut pari minuuttia. Vaihtelun vuoksi mukaan voi lurauttaa hieman kermaa.

Jollet tarvitse näin isoa määrää kastiketta kerralla, pakasta osa siivilöidystä paistinliemestä. Lientä voit käyttää maustamaan kastikkeita, keittoja ja pataruokia.

Myös nyhtöpossua voi pakastaa joko sellaisenaan tai paistinliemen kanssa. 

Lisukkeeksi sopivat perinteiset maut kuten perunamuusi, keitetyt porkkanat, maustekurkut ja puolukkahillo.