« Takaisin

Paistettua poron filettä



Poron liha kuuluu pohjoisen luonnon parhaimpiin antimiin. Juhlahetkiin sopii erityisesti poron file, tällä kertaa ulkofile. Poron liha on vähärasvaista ja kypsennyksessä kannattaa olla tarkkana, jotta file pysyy punertavana ja mureana. 

Ainekset neljän hengen ruokaan:

  • 600 g poron ulkofilettä
  • voita
  • suolaa
  1. Anna lihan lämmetä huoneenlämmössä vajaa tunti. Tarkista fileet ja poista mahdolliset kalvot. Leikkaa file 3-4 osaan paistoa helpottamaan.
  2. Kuumenna pannu kuumaksi, laita reilu pala voita pannulle. Paista pinnat kiinni suht nopeasti kääntäen. Pienennä lieden teho reilulle puolikkaalle. Jatka paistamista pari minuuttia.
  3. Siirrä pannu liedeltä pois ja laita päälle kansi/folio. Anna tasaantua muutaman minuutin.
  4. Leikkaa paksuja siivuja lautasille tai lämmitettyyn tarjoiluastiaan.

Jos käytät poron sisäfilettä, ole erityisen tarkkaa kypsennyksen kanssa. File on pieni ja ohut, sen kypsyminen vie vain hetken.

Porolle sopii kermainen rosepippurikastike, ohje neljän hengelle:

  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • nokare voita
  • 1 dl vettä
  • 1 dl kermaa
  • 1 reilu rkl rosepippuria
  • mustapippuria
  • 2 rkl konjakkia
  1. Tee kastikepohja vehnäjauhoista ja voista. Kiehauta ja ruskista vain vähän/ei ollenkaan.
  2. Lisää vesi ja kerma. Noin puolet ja puolet. Maukkaampi ja samalla tuhdimpi tulee, jos kasvatat kerman osuutta.
  3. Lisää murskatut rosepippurit ja muutama kierros myllystä mustapippuria. Kiehauta.
  4. Lisää konjakki. Kiehauta.
  5. Säädä tarvittaessa paksuutta maitzenalla/kermalla.

Lisukkeeksi pohjoisen maukkaat puikulaperunat, joiden ohje löytyy tästä.