« Takaisin

Porsaan lapapaisti ja mahtava kastike



Syksyllä saa porsaan lapapaistia edullisesti ja samalla vaivalla kannattaakin tehdä vähän isompi pata. Tällä kertaa tarvittava kilomäärä tuli kasaan kahdesta pienemmästä palasta. Yksi iso pala on vähintään yhtä hyvä. Parhaimmillaan lapapaisti on vähemmän rasvaista kuin kassler tai porsaan kylki. Lisäkkeeksi sopivat perunat, porkkanat, punajuuret ja monet muut kotimaisen sadon tuotteet. Kuvassa annos näyttää tylsältä ilman vihanneksia, mutta maku on taatusti mukana!

Ainekset 6 hengen pataan:

  • 1,8 kg viljaporsaan lapapaistia
  • 1 keskikokoinen sipuli 
  • 4-5 valkosipulin kynttä
  • 2-3 laakerinlehteä
  • 15 kpl mustapippureita
  • 15 kpl maustepippureita
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 annos lihafondia
  • 1 rkl suolaa
  • noin ½ dl vettä
  • pinnalle suolaa, jos aiot syödä rapeat nahat
  1. Leikkaa nahat ja osa rasvasta erikseen lihapaloista. Ruuduta nahat.
  2. Laita uunipadan pohjalle mausteet: pilkotut sipulit, viipaloitudut valkosipulit, laakerinlehdet, musta- ja maustepippurit, paprikajauhe ja lihafondi. Lisää suola.
  3. Lisää vettä niin paljon, että lihat lähes peittyvät
  4. Asettele ruudutetut nahat pinnalle. Jos aiot käyttää nahat ruoaksi, ripottele niiden pinnalle hieman suolaa.
  5. Paista 3,5-4 tuntia 150 asteessa

Paistoastiaksi sopii kannellinen uunipata tai korkeareunainen uunivuoka, minkä päällä folio. Jos haluat syödä nahat rapeina, poista kansi tunti ennen määäräaikaa. Tarjoa lapapaisti suoraan padasta tai siisti se lämmitettyyn tarjoiluastiaan. Siistiminen: poista nahat, luut ja ylimääräiset rasvat. Nopea homma, irtoavat helposti.

Mahtava kastike:

  • noin 2 dl vettä
  • 1,5 rkl valkoista maizenaa
  • 1,5 rkl ruskeaa maizenaa
  • siivilöity paistinliemi
  • 1 rkl balsamicoa

Lisää kattilaan kylmä vesi ja maizenat, sekoita. Kahden maizenan käytöllä voit säätää kastikkeen väriä. Siivilöi mukaan paistinliemi. Teesihti tai vastaava isompi siivilä toimivat hyvin työvälineenä. Lisää balsamico. Lämmitä kastike sekoittamalla välillä. Maista. Säädä veden määrällä paksuutta ja suolaisuutta. Mahtava kastike on valmis, kun se on kiehahtanut pari minuuttia.

Vinkki: Jollet tarvitse näin isoa määrää kastiketta kerralla, pakasta osa siivilöidystä paistinliemestä. Lientä eli itse tehtyä fondia voit käyttää maustamaan kastikkeita, keittoja ja pataruokia.

Lapapaistin myyntipuhe Famun blogissa.