« Takaisin

Naku focaccia



Mitä tehdään silloin, kun leipä on loppu? No leivotaan focacciaa! Monista ohjeista käyttöön on valikoitunut tämä, jossa aineksia ei tarvitse vaivata. Focaccia on parhaimmillan tuoreena ja seuraavana päivänä. Naku focaccia maistuu kaikille. 

Ainekset

  • 3 dl huoneenlämpöistä vettä
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 380 g vehnäjauhoja
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • pinnalle oliiviöljyä ja sormisuolaa

Leipominen

  1. Sekoita veteen suola ja sokeri.
  2. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja lisää jauhoseos nesteeseen.
  3. Lisää oliiviöljy
  4. Sekoita hyvin, mutta älä vaivaa
  5. Anna nousta ainakin tunti
  6. Levitä taikina lusikan avulla leivinpaperilla vuorattuun/oliiviöljyllä voideltuun vuokaan
  7. Kohota vielä n 15-20 min, kunnes taikina noussut 
  8. (Painele sormilla reikiä taikinaan ja) tiputtele pullasudilla vähän oliiviöljyä päälle
  9. Paista 220 asteessa noin 15 min kunnes focaccian pinta kullanruskea
  10. Voitele pullasudilla oliiviöljyä ohuelti paistopinnalle ja ripottele vähän sormisuolaa

Ohjeen focaccia paistettiin 18 x 34 kokoisessa uunivuoassa, jolloin leivästä tuli noin 5 cm paksu. Koko pellille leivottaessa taikina pitää kaksinkertaistaa ja lopputulos on todennäköisesti vähän ohuempi.

Paistovuoan voi voidella oliiviöljyllä kevyesti tai vuorata leivinpaperilla. Jos päädyt vuoan voiteluun, focaccia saa öljykylvyn jo alakautta ja siksi päälle kannattaa laittaa oliiviöljyä maltillisesti.

Sormipainelu ei välttämättä tuota taikinaan toivottuja painaumia. Ei haittaa, sillä ei ole vaikutusta makuun.

Naku focaccia antaa tilaa kyytipojille. Maistuu mainiosti salaatin ja keiton kanssa. Ihana vaihtoehto myös iltateelle ja aamiaiselle. 

Nakun voi muuttaa mausteiseksi, kun lisää oman maun mukaiset pinnoitteet. Rosmariini tuoreena, sipuleita ohuina siivuina, oliivin paloja... tässä tyypillisimpiä. Lisää haluamasi maustepinnoitteet taikinan päälle ennen paistamista. Ja ainahan focacciasta voi maustaa vain toisen puolen.

Ohjeen perusasiat on lainattu Sikke Sumarilta, joka puolestaan on ottanut ohjeen Vege! -kirjasta. Famu on vaihtanut tuorehiivan kuivahiivaan ja tuunannut paria muutakin kohtaa. Samalla ohjeesta tuli naku, koska focaccian kyytipojat oli vielä leipomishetkellä miettimättä.

Makutakuu!