« Takaisin

Kinkku-purjopiirakka



Suolainen piirakka salaatin kanssa maistuu omille ja vieraille. Kinkku-purjopiirakan innoittajana on kummitädin herkullinen piiras, joka sai tällä kertaa kolmen aineen rapean pohjan. Hyvää myös seuraavana päivänä, jollei satu menemään parempiin suihin jo ensimmäisellä tarjoilulla.

Pohja 28 cm piirakkavuokaan:

  • 110 g voita
  • 110 g vehnäjauhoja
  • 110 g juustoa
  1. Nypi voi ja vehnäjauhot sekaisin. Lisää justoraaste. Sekoita käsin ja taikina on valmis. 
  2. Painele taikina käsin piirakkavuokaan, halkaisija n 28 cm
  3. Laita vuoka taikinoineen jääkaappiin odottamaan täytteen ja uunin valmistumista

 Täyte:

  • 2,5 dl ohueksi leikattua purjoa, noin 10 cm pala paksusta purjosta
  • 1-2 rkl oliiviöljyä
  • 2,5 dl pieneksi leikattua kinkkua (Makuliha), noin 250 g
  • 2 kananmunaa
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
  • 1 dl kermaa
  • 2 dl juustoa 
  • Mustapippuria muutama myllyn pyöräytys
  1. Leikkaa purjo ohuiksi siivuiksi. Kuullota purjot oliiviöljyssä kevyesti 
  2. Leikkaa kinkku pieniksi paloiksi
  3. Lisää kulhoon kananmunat, tuorejuusto, kerma, 1 dl juustoraastetta, kuullotettu purjo ja kinkku. Lisää hieman mustapippuria. Sekoita.
  4. Laita täyte viileän taikinapohjan päälle. Lisää pinnalle 1 dl juustoraastetta.
  5. Paista 200 asteessa keskitasoa alempana noin 30 min

Pohjataikinan kokoa voi helposti muuttaa, koska kaikkien ainesten suhde pysyy samana. 24 cm vuokaan taikina 100 g mitoilla. Pohjan ohje löytyi etsiessä vaihtoehtoa perinteiselle quiche lorraine -pohjalle; alkuperäinen ohje Frutti di Mutsi -blogista. Tämä taikina kypsyy mukavasti, vaikka pohjaa ei esipaisteta.

Piirakka saa lisämakua savustetusta kinkusta, jota on esimerkiksi Makulihan Riihikinkku ja Leppäsavukinkku.

Purjon kuullotus on pieni vaiva, mutta se pyöristää makua mukavasti. iso purjo kannattaa leikata pitkittäissuunnassa neljään osaan ennen viipalointia.

Piirakat on loistavia juuston jämien käyttökohteita. Famun käsi osuu useimmiten goudan kohdille, kun kerää pöydälle suolaisen piirakan aineksia.

Makutakuu!