« Takaisin

Satokauden pizza

Satokaudella pizza saa makunsa kotimaisista ja taatusti läpikypsyneistä tomaateista. Kaikki tomaattilajit kelpaavat, onhan pizzan alkuperäinen ideakin valmistaa ruokaa periaatteella 'mitä kaapista löytyy'. Täytteeksi kantarelleja ja kesäsipulia.

Pohja:

  • 1,5 dl vettä
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • vehnäjauhoja
  • 1/2 pss kuivahiivaa
  1. Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi, ei kuitenkaan kuumaksi.
  2. Lisää suola, rypsiöljy ja oliiviöljy. Sekoita.
  3. Lisää 1 dl jauhoja nesteen pinnalle. Ripottele kuivahiiva jauhojen päälle ja sekoita.
  4. Lisää vähitellen jauhoja, kunnes taikinasta alkaa muodostua pallo. Työstä loppuun käsin ja lisää jauhoja vain sen verran, että taikina juuri ja juuri irtoaa sormista.
  5. Laita taikina nousemaan kannen alle 15-30 minuutiksi. Taikinan ei tarvitse nousta kaksinkertaiseksi asti, joten voit aloittaa leipomisen suht nopeasti.

Tomaattikastike tuoreista tomaateista

  • 300-400 g tuoreita satokauden tomaatteja 
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 1 rkl öljyä
  • 2 valkosipulinkynttä pilkottuna
  • 1 tl oreganoa
  • 0,5 tl paprikajauhetta
  • muutama myllynpyöräytys mustapippuria
  • hieman suolaa
  1. Laita kaikki ainekset astiaan ja soseuta sauvasekoittimella.

Täyte

  • 4-5 dl siivottuja kantarelleja
  • 1-2 kesäsipulia
  • 1-2 kpl Makulihan konjakkisalamia
  • 200-300 g juustoa
  1. Kuullota sienet ja pieneksi leikatut sipulit kevyesti paistinpannussa pienessä voimäärässä.
  2. Leikkaa konjakkisalami ohuiksi siivuiksi
  3. Raasta juusto

Kokoaminen ja paistaminen

  1. Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen
  2. Voitele syväreunainen leivinpelti voilla. Kauli taikina levyksi ja asettele pellille.
  3. Lisää tomaattikastike
  4. Ripottele päälle kantrarelli-sipuliseos
  5. Jos haluat suolaisemman vaikutuksen ja lisää mausteisuutta, lisää päälle ohuiksi siivuiksi viipaloidut konjakkisalamit. 1-2 kpl eli noin 40-80 g riittää mausteeksi.
  6. Ripottele päälle juustoraaste
  7. Paista 250 asteessa uunin keskiosaa hieman alempana n 10 min kunnes reunat ovat hieman saaneet väriä ja osin irtoavat pellin reunasta

Pizza Margheritan ystävät ovat tyytyväisiä raikkaaseen tomaattitäytteeseen ja juustoon. Lihan ystäville voi tehdä oman päädyn, kalan ystävät lisäävät tonnikalaa jne.

Savulihapizzassa erilainen kastike ja täytteet. Lue tämäkin ohje.

Kinkkupizzan ohjeessa myös joitakin eroja. Kurkkaa tämäkin ohje.

Yli 50-vuotisen pizzamatkan taustat blogista.

Makutakuu!