« Takaisin

Pienet avokukot lohesta



Nopea ja helppotekoinen avokukko yhdistää kaksi toisiinsa sopivaa makua: rukiin ja lohen. Suurin piirtein tunnissa saa valmiiksi 16 kpl iltapalaksi ja vierasvaraksi sopivaa herkkua. Kalakukkotasoista osaamista ei tarvita, eikä tässä kilpailla rypytysten tasaisuudella. Raaka-aineluettelo on lyhyt ja maku mahtava.

Ruistaikina:

  • 2,5 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl öljyä
  • 5 dl ruisjauhoja
  1. Sekoita vesi, suola ja öljy keskenään.
  2. Lisää jauhot ja sekoita kauhalla. Jos taikina on kovin tarttuvaa, lisää hieman jauhoja. Tavoitteena suht löysä, mutta kiinteänä pysyvä taikina. 
  3. Tee taikinasta runsaasti jauhotetulla pöydällä tanko ja leikkaa siitä 16 siivua. Painele siivut kakkaroiksi. Kauli runsaassa jauhossa 2-3 mm paksuiksi letuiksi ja pinoa odottamaan seuraavaa vaihetta.

Raakaa lohta:

  • 550 g fileoituna, nahattomana, ruodottomana ja noin 1x1 cm paloiksi pilkottuna
  • 1/2 rkl suolaa sekoitettuna lohipaloihin

Kokoaminen:

  • Laita lohipaloja ruisletun keskelle noin 1 cm kerros.
  • Jätä reunalle 2-3 cm tyhjää, minkä käännät ja 'rypytät' piirakkatyyppisesti. Reuna ei rypyty kuten karjalanpiirakoissa, koska ruislätty on paksu. Pääasia on saada reunat ylös siten, että lohen kaikki maku jää paistettaessa taikinan sisälle.

Paisto ja lopuksi haudutus:

  • Laita avokukot pellille leivinpaperin päälle
  • Paista uunin keskiosassa 230 asteessa 20 min
  • Voitele voisulalla. Onnistuu parhaiten suoraan leivinpaperin päällä. Jos haluat vähemmän rasvaa, käytä voi-vesiseosta.
  • Jos haluat hifistellä, ripottele voidellun kalan päälle hieman ruisjauhoja. Ruisjauhot ruskistuvat loppupaistossa ja lohen pinta näyttää mukavammalta.
  • Jatka paistamista noin 10 min kunnes taikina on hieman ruskistunut reunoista ja pohjasta
  • Voitele voisulalla, erityisesti reunat ja pohja
  • Laita voidellut avokukot kulhoon kannen alle/voipaperiin, jotta kuori hautuu pehmeämmäksi

Loheksi suosittelen merilohta, koska siinä on kirjolohta enemmän rasvaa. Jos kaapissa odottaa käyttövuoroaan kylmäsavustettu tai graavilohi, niistäkin voi tehdä avokukkoja.

Makutakuu!