« Takaisin

Paras vaalea leipä



Kotona on haasteellista leipoa maukasta, kuohkeaa ja ihanan rapeakuorista vaaleaa vehnäleipää. Nyt löytyi ratkaisu: Matt Prestonin (Masterchef Australia) resepti toimii takuuvarmasti. Leipä on todella helppo ja nopea tehdä. Aikaa tarvitaan taikinan tekeytymiseen jääkaapissa yön yli. Yllätä perhe tai ystävät sunnuntain brunssilla tai kokeile keittojen kanssa. Maku ja rakenne sopii myös salaatin kyytipoikana oliiviöljyssä dipattavaksi.

Ainekset reilun kokoiseen vehnäleipään:

  • 500 g vehnäjauhoja
  • 1/2 rkl suolaa
  • 1/2 rlk kuivahiivaa
  • 475 ml vettä
  1. Sekoita jauho, suola ja kuivahiiva isossa kulhossa.
  2. Lisää huoneenlämpöinen vesi jauhoihin ja sekoita.
  3. Laita kulho jääkaappiin yöksi kelmulla peitettynä.
  4. Ota taikina aamulla lämpenemään pöydälle 1-1,5 tunniksi.
  5. Kuumenna uuni 220 asteeseen.
  6. Kumoa taikina uunipellille, jossa on leivinpaperi ja sen päällä hieman jauhoja.
  7. Paista 220 asteessa 45 min. Jos haluat erityisen tumman kuoren, jätä leipä uunin jälkilämpöön 5-10 minuutiksi.

Jäähdytä leipä ritilän päällä ilman mitään peitteitä, jotta kuori pysyy rapeana. Leipä säilyy hyvänä pussittamatta leikkauspinta leikkuulautaa vasten pari päivää.

Matt Preston leipoo taikinan kaksinkertaisena. Hän tekee puolikkaasta leivän ja toisesta puolikkaasta sämpylöitä. Onnistuu varmasti näinkin.