« Takaisin

Helppo vuokaleipä



Kyllä, tämä on vuokaleipä eikä maustekakku!

Lomalla saaressa oli aikaa ties kuinka monenteen vaalean leivän yritykseen. Aluksi piti valita tumpulalle ja rajallisiin vermeisiin sopiva resepti. Ihan mahtava resepti, joka mahdollistaa jauhokaapin ja pussin pohjien tyhjennyksen. Oma leipäni päätyi mökin ainoaan vuokaan ja hyvältähän se pöydässä näytti!

Ainekset:

  • 1 Bulgarian jugurtti
  • 3 dl vettä (justeeraa veden määrä niin, että saat jugurtin kanssa yhteensä 5 dl)
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 1,5 tl suolaa
  • 2 tl hunajaa (sokeri käy vaihtoehtona)
  • 1/2 dl rypsiöljyä
  • 1 dl ruisrouhetta
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl siemeniä, puolet auringonkukkaa ja puolet seesamia
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl makua lisääviä jauhoja, kuten puolet ruista ja puolet ohraa
  • noin 4 dl vehnäjauhoja
  1. Voitele 1,5-2,0 litran vuoka.
  2. Lämmitä vesi ja jugurtti reilun kädenlämpöiseksi. Lisää kuivahiiva, suola, hunaja ja öljy. Sekoita.
  3. Lisää rouheet, siemenet, hiutaleet ja makujauhot. Sekoita
  4. Lisää vehnäjauho parissa erässä. Sekoita. Vehnäjauhon määrä on sopiva, kun taikana tuntuu paksuhkolta puurolta. Vaivaa taikinaa koneella muutama minutti.
  5. Siirrä taikina vuokaan. Nostata puolisen tuntia.
  6. Paista 200 asteessa alatasolla 35-40 minuuttia.

Alkuperäisen reseptin vinkit pussinpohjien käyttämiseksi:

  • Nestettä 5 dl. Se voi koostua vedestä, maidosta, piimästä, jugurtista tai näiden seoksesta.
  • Ruisrouheen tilalla voi käyttää leseitä.
  • Makujauhoja 2 dl. Sämpylä-, hiivaleipä-, täysjyvä- tai ruisjauhot yhdessä tai yksin.
  • Vähintään 5 dl vehnäjauhoja kohoamisen varmistamiseksi - onnistui kyllä 4 dl:kin.