Herkuttelua koko viikonlopun

Sunnuntai 18.2.2018 klo 20:04 - Famu

paistetutahvenet4.jpgKoko viikonloppu ihan herkuttelua! Luottokauppa Maxin Kala ilmoitti tuttuun tapaan tuoreista kaloista ja juuri saapuneesta pohjoisen porokuormasta. Viikonlopun menu olikin tämän jälkeen melko helppo laatia.

Lauantaina paistettiin ihanan hyvin fileoidut ahvenet. Sunnuntaina herkuteltiin paistetulla porolla kerma-konjakkikastikkeessa. Raaka-aineet olivat niin hyvät, ettei monimutkaisiin valmistustapoihin ollut mitään syytä. Mausteitakin käytetiin rajallisesti, jotta raaka-aineiden huiman hyvät maut pääsivät oikeuksiinsa. Tämän jälkeen arki työpaikkaruokalassa vaatii vähän totuttelemista....

Reseptin löydät täältä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ahven, ahvenfile, poro, poron file, Maxin Kala

Kevät hiipii ajatuksiin

Sunnuntai 11.2.2018 - Famu

Kevään tulon tietää kahdesta asiasta, siemenluettelot ja puutarhalehdet alkavat kiinnostaa. Iltapimeällä keskellä hankia on jotenkin mahtavaa katsella kesäisiä kuvia ja samalla haaveilla omista tomaateista.

Valmistautuminen ei ole jäänyt pelkkään katseluun.  Siemenuutuuksia on jo ostettu ja pian ensimmäiset lajit päätyvät kasvatukseen. Jos homma menee samoin kuin 20 viimeistä kevättä, niin taimet kasvavat kunnes kuolevat. Tämän jälkeen onkin aika mennä puutarhakauppiaan tykö ja ostaa valmistaimet. Mutta mitäpä ei ruokaan rakastunut kotikokki tekisi sen eteen, että saa syödä edes osin itse kasvatettua :)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vihannesten kasvatus, lähiruoka, siemenkylvöt

+2000 tykkääjää - Runskat kiitokset!

Lauantai 3.2.2018 klo 11:18 - Famu

runskat1.jpg2000 kiitosta kaikille Famun tykkääjille, joita on nyt jo yli 2000! Olen kertakaikkiaan otettu tästä ihanasta ja aktiivisesta tykkääjäjoukosta.

Iso täysiluku vaatii taas itsensä haastamista. Onneksi takataskussa oli vähälahjaiselle sokerileipojalle sopiva resepti, jonka ala-asteella ollut poikani kantoi kotiin 1998. Monipuolinen opettaja Kepa oli pistänyt lapset leipomaan ja samalla kertonut Runebergiin liittyvät historiatiedot.

Resepti vaikutti helpolta ja sitähän se olikin. Tuloksena melkein Runebergin torttuja. Melkein siksi, että muffinssivuokaan leivottu kostuttamaton torttu on monen mielestä vääränlainen. Meille nämä tortut maistuvat vuosittain. Tortuilla on lempinimi: Runskat. 

Katso ohje ja kokeile!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: famukokkaa, runebergin tortut, runskat

Hävisin 3-1

Maanantai 29.1.2018 klo 17:39 - Famu

pannukakku.jpgPojat (melkein 3, melkein 30 ja melkein 60) halusivat sunnuntai-iltana pannukakkua. No ei kuulu omaan valikoimaan sitten ollenkaan. Edellisestä pannukakkukerrasta on yli 20 vuotta ja silloin taisin saada reseptin äidiltäni perinteisen vihreän lankapuhelin kautta.

Onneksi on netti. Ja hyviä ja vähemmän hyviä reseptejä. Otin sen, mitä mainostettiin parhaaksi. Taikina oli todella nestemäistä ja pellilliseen tuli 100 g rasvaa. Näytti oudolta, mutta pojat sanoi että kyllä se ton näköistä on ja anna mennä vaan.

Paistuihan se normaaliksi pannukakuksi. Mutta oli tuhannen rasvainen. Omasta mielestäni epäonnistunut. Äänestettiin siinä sitten porukalla, onko pannari hyvää vai ei. Hävisin pojille 3-1. 

Jos satun tekemään pannukakkua tällä vuosituhannella, otan ohjeeksi joko Ahvenanmaan pannukakun tai sitten vähennän rasvan määrän 50 grammaan. Enkä kerro pojille mitään.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pannukakku, paras pannukakku

Pastatehdas pyörähti tänään käyntiin

Sunnuntai 21.1.2018 klo 21:08 - Famu

pastatagliatelle.jpgPastan valmistaminen on suht suuritöistä, kun sitä tekee harvoin. Rutiini puuttuu ja aikaa menee välillä ihmettelyyn. Jos suomalainen Famu tekisi kuin italialainen Nonna joka viikonloppuna pastaa, niin kyllähän se vauhtikin paranisi. 

Pasta sopii hyvin porukkahommaksi. Yksi voi veivata taikinaa, toinen tehdä täytteitä, kolmas kaikkea siellä seassa. Ihan pieniä lapsia ei kannata mukaan ottaa, mutta +5 ikäiset osaavat jo auttaa ihan mukavasti. Itse asiasssa monessa vaiheessa useammasta kuin kahdesta kädestä on apua.

Apukokki Arskan kanssa saimme aikaan 66 kpl ravioleja ja 4 hengelle tagliatellea reilussa kahdessa tunnissa. Määrä on iso, mutta suurin osa menikin pakasteeseen odottamaan parin viikon päästä saapuvia vieraita. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pasta, itsetehty pasta, ravioli, tagliatelle

Nopea blinitaikina hakusessa

Sunnuntai 14.1.2018 klo 20:57 - Famu

Blinitaikinoista on tarjolla hyviä reseptejä, hienoja reseptejä ja kaiken kikkailun sisältäviä mestarireseptejä. Nyt hakusessa on kuitenkin nopeasti valmistuva blinitaikina, joka ei maultaan häviä tai häviää vain vähän mestarikikkailuille.

Joka vuosi bliniaikaan kokeilen paria uutta reseptiä. Suuria eroja lopputuloksessa ei ole. Mielestäni suurin ero tulee siitä, paistaako blinit blinipannussa vai lettupannussa. Blinin koiko ja paksuus, pannusta riippuen, vaikuttaa makuun yllättävän paljon.

Nyt on kohtuullisen helppo ja nopea blinitaikina testissä. Jos kotiraati näyttää peukkua, julkaisen reseptin torstaina.

PS. Peukut tuli ja resepti on valmis. Lue ja kokeile niitä nopeitä blinejä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: blinit, nopea blinitaikina

Kevät pyrkii väkisinkin ajatuksiin

Sunnuntai 7.1.2018 klo 22:01 - Famu

poytapuutarha.jpgHeti kun joulutamineet on korjattu säilöön, kevät pyrkii ajatuksiin. Tänä vuonna erityisesti, koska täällä eteläisessä Suomessa oli loppiaislauantaina 5 astetta lämmintä.

Joulun purkutöihin kuului joulusypressin istuttaminen maahan. Oli sen verran kaunis sypressi,  että päätettiin kokeilla. Maakin oli täysin sula ja apukokki Arska sai kaivettua kuopan helposti.

Tänään loppiassunnuntaina oli kevättoimien vuoro. Kaivettiin vuosia palvellut pöytäpuutarha varastosta ja laitettiin basilika, romaine-salaatti ja ruohosipuli kasvamaan. Salaatti kasvaa tuoreessa lannoitevedessä ihan huimasti, ruohosipuli jäi päivässä varjoon. Kasvisten ja yrttien käyttö on lisääntynyt selvästi, kun käden ulottuvilla on virikkeellistä vihreää.

Parin viikon sisällä uudistan vesiviljelykokeilut. Viime vuonna hankin uudet vermeet. Silloin sain tapettua kaikki 160 tainta 5 cm korkeina - hukutin tai ylilannoitin.
Kokeilen tänä vuonna kuivempaa vesiviljelyä! 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yrttien kasvatus, pöytäpuutarha, vesiviljely

Tervetuloa uusi kokkausvuosi 2018

Lauantai 30.12.2017 - Famu

2018.jpg

Ihana ja mahdollisesti paras vuoden juhlakausista alkaa olla ohi. Joulun pyhät perinneruokineen maistuivat juuri sen joulun ajan. Välipäivinä jokavuotiseen tapaan tekee jo mieli muuta kuin jouluruokaa. Onneksi sain mukavat ja kotikokkia ilahduttavat joululahjat: kaksi ravintolaillallista eri tyyppisiin paikkoihin. Molemmat ravintolat edustivat omaan makumaailmaani sopivaa tyyliä.

Ensimmäisessä ravintolassa ruoka oli todella hyvää, muttei mitenkään sellaista mitä kotikokki ei kohtuullisella vaivalla saisi aikaiseksi. Toisessa ravintolassa oli puolestaan huikeat annokset. Hieman erikoisemmat raaka-aineet ja samalla kaikki maut 100 prosenttisesti kohdillaan. Toisen ruokailukokemuksen jälkeen mietti nöyränä sitä osaamisen määrää, joka ammattikeittiössä on. Rehellisesti sanottuna - aika pitkä matka kotikokille tarvottavaksi.

Niin tai näin, molemmat ravintolaillalliset antoivat runsaasti ideoita ja ehdottomasti tavoittelemisen arvoisia annoskokonaisuuksia. Famun uudenvuoden lupaukset on nyt sitten selvillä: opettelen tekemään uusia ruokalajeja. Samalla lupaan jättää kaikki kuntoiluun ja entistä parempiin elämäntapoihin liittyvät lupaukset muille... en kuitenkaan pitäisi niitä :)

Hyvää kokkausvuotta 2018 kaikille kotikokeille!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uusi vuosi 2018, kokkausideat, ravintolakokemus

Joulun tuoksuvat valmistelut

Sunnuntai 17.12.2017 klo 19:53 - Famu

joulutortut.jpgJoulutunnelmiin pääsee, kun tekee muutamia jouluruokia jo etukäteen. Samalla voi välttää osan jouluähkystä, kun ei yritä syödä kaikkia jouluruokia parin vuorokauden sisällä. Ja mikä parasta: kotiin tulee ihana tuoksu!

Joulupuuro hautuu valmiiksi pussin kyljessä olevilla ohjeilla. Viimeistelyyn itse kukin laittaa mieluisensa ripauksen. Kaneli näyttää ja tuoksuu ihanalle, toiset tykkäävät voisilmästä, laittaa jokunen sokeriakin - tai sitten ihan kaikkia näitä yhtäaikaa. Makuasioita, kuten ruokajutut muutenkin.

Jälkiruokana maistuu glögi ja vastapaistetut joulutortut.

PS. Valmiin torttutaikinan leikkaaminen käy kätevästi saksilla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: joulupuuro, riisipuuro, joulutortut

Possupaussi

Sunnuntai 10.12.2017 klo 14:13 - Famu

Kerran vuodessa, suurin piirtein itsenäisyyspäivästä jouluaattoon, pidän possupaussia. Silloin kaikki pääruoat tehdään ilman porsaanlihaa ja leikkeleeksi valitaan jotain muuta kuin kinkkuja. Possupaussilla varmistan sen, että jouluaattona kinkku todella maistuu!

Paussi ei ole kovin pitkä, mutta jo sen aikana huomaa porsaanlihan kuuluvan viikottaisiin vakioihin muodossa jos toisessa. Totaali-kieltäytymisestä possupaussissa ei ole kyse. Hernekeitto maistuu hyvälle, vaikka siinä olisi muutama hiutale sianlihaakin. Sitä paitsi tekee hyvää välillä haastaa omaa kokkaamistaan jättämällä ruokavaliosta pois yksi vakioraaka-aine.

Possupaussissa keittojen käyttö lisääntyy ja ylipäätään kasvisten käyttö kasvaa - ei mikään huono juttu ennen joulun mässäilyä :)

possu.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: possupaussi, porsaanliha tauko, joulun odotus

1500 tykkäystä täyttyi tänään Facebookissa

Sunnuntai 3.12.2017 klo 14:37 - Famu


1500kiitos.jpg

Famun Facebook sivu
avattiin 17.10.2017.

Nöyräksi pistää, kun alle kahdessa kuukaudessa on saanut 1500 tykkääjää. Seuraajia on himpun enemmän.

Kiitos teille kaikille!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: famu kokkaa Facebookissa

Ruisleivän juuri säilyy teräskattilassa!

Sunnuntai 26.11.2017 klo 15:48 - Famu

Testasin juuren säilyttämistä leivonta-astiana käytetyssä 5 litran kattilassa. Iloinen yllätys oli, kun kuiva koppura osoittautui erinomaiseksi juureksi! Nyt säilyttämistä on kokeiltu vasta viikon verran, mutta uskon menetelmän kestävän pidempääkin säilyttämistä.

Hapanjuuren kuivattaminen sopii kotikokeille, jotka eivät leivo säännöllisesti ja joilta saattaa juuri unohtua ruokkimatta liian pitkäksi aikaa. Famu kuuluu just tähän kastiin.

Hapanjuuren ohje päivitetty säilytysohjeilla. Rohkaise mielesi ja kokeile ruisleivän leipomista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hapanjuuri, ruisleipä, juuren säilytys

Viikossa juuri ja ruisleivät

Sunnuntai 19.11.2017 - Famu

ruisleipa2.JPGNyt se on testattu, viikossa ehtii tehdä juuren ja leipoa ruisleivät. Vaikeinta koko hommassa on terminologia ja aika lailla ristiriitaiset ohjeet. Edellisen kevään opeilla ja järkeilemällä selvisi, miten kaikki kolme vaihetta etenevät. 

1. Juuren valmistus
Valmistuminen kestää 4-5 päivää. Työaikaa kuluu vähän. Aamulla ja illalla menee muutama minuutti sekoittamiseen ja juuren ruokkimiseen. Vaihe on valmis, kun juuren pinnalla on selkeästi kuplia. Jos onnistut pitämään juuren elävänä, teet tämän vaiheen vain kerran.

2. Raskin valmistus
Valmistuminen kestää 10-48 tuntia. Raski on leivontavalmista, kun pinnalla on selkeästi kuplia ja rakenne on muuttunut kuohkeaksi (kuva). Tyypillisesti tähän menee 10-24 tuntia, työaikaa 10-15 minuuttia. Raskia voi käyttää pidempään, jos haluaa erittäin hapanta leipää.

3. Leipominen
Valmistuminen vie aikaa 5-7 tuntia. Kannattaa ajoittaa vapaapäiväksi, jotta ehtii paremmin kyttäillä taikinan vaiheita. Työaikaa tässäkin menee vähän, itse leipominen on nopeaa.

Ruisleivän valmistus juureen onnistuu aloittelijalta harvoin täydellisesti. Jatka sinnikkäästi, seuraavilla kerroilla onnistut jo paremmin.

Lue juuren ohjeet tästä. Raskin ja leipomisen ohjeet löydät tästä.
Kauhugalleriasta löydät Famun ruis-frisbeet.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hapanleipä, leipäjuuri, ruisleipä juuresta, ruisleipä ilman hiivaa

Tavoite ja matka

Sunnuntai 12.11.2017 klo 19:01 - Famu

ruisleipa.jpgViime keväänä kävin ruisleipäkurssin, jonka suurin anti oli mukaan saatu ruisleipäjuuri. Ensimmäiset leivontakerrat menivät ihan mukavasti ja tulos päihitti kevyesti kaupan pussileivät.

Sitten tuli kesä ja kärpäset. Leivontakerrat harvenivat ja juuri päätti pilaantua. Harmitti, koska kaikki juurenteko-ohjeet vaikuttivat aika työläiltä.

Nyt on marraskuu, kesä ja kärpäset menneet. Ei siis mitään tekosyytä lykätä juuren tekoa. Aloitin tänään. Viikon kuluttua tiedän, onnistuuko juurimatka vai ei. Kuvassa on tavoite!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ruisleipä, leipäjuuri, hapanleipä

1000 tykkäystä ja rajan ylitys

Sunnuntai 5.11.2017 klo 17:30 - Famu

gratinoitukampasimpukka.jpg

Aivan uskomattoman hienosti on Famu kokkaa -sivu otettu Facebookissa vastaan. Ehkä kaiken ruokahifistelyn ja piiperrysten keskellä erottuu kotikokki, joka asettelee ruoat ruoat 'tohon kohtaan' -periaatteella. Kotimaisten raaka-aineiden käyttö ja suomalainen ruoka on toinen alue, mikä tuntuu kiinnostavan. Niin tai näin, nyt on 1000 tykkäystä ja Famun fiilis ihan mahtava!

Merkittävän rajapyykin ylittämiseen liittyy henkilökohtainen lupaus, jota en koskaan uskonut joutuvani lunastamaan. Olin päättänyt, että sitten joskus kun on 1000 kasassa, niin syön kampasimpukan. Kova lupaus ihmiselle, joka on aika monta vuosikymmentä karttanut kaikkia äyriäisiä. Oma ruokaraja on nyt ylitetty, kampasimpukka on syöty. En jäänyt koukkuun. Voin jatkossakin valmistaa, mutta tarjoan kampasimpukat parempiin suihin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: 1000 tykkäystä facebookissa, kampasimpukka

Pimenevien iltojen iloksi

Sunnuntai 29.10.2017 klo 11:51 - Famu

pastacarbonara.jpgPimeänä vuodenaikana me kaikki kaipaamme silloin tällöin tuhdimpaa ruokaa. Pasta carbonara sopii syksyn lohturuoaksi mainiosti. Se on helppo ja nopea valmistaa.

Pasta carbonana kuuluu ruokiin, joiden oikeasta kokoonpanosta taitetaan peistä. Itse kuulun vapaamielisempään joukkoon, joka soveltaa ohjetta mielialan ja jääkaapissa olevien aineiden mukaan.

Kokeile melkein pasta carbonaraa
Famun ohjeella.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pasta carbonara, lohturuoka, famu kokkaa, makutakuu

Kuha on kalojen kingi!

Keskiviikko 25.10.2017 klo 21:51 - Famu

paistettukuha3.JPGParhaasta kalasta voidaan olla monta mieltä. Varmaa on kuitenkin se, että kuha pääsee suomalaisten kalojen kärkikastiin.

Kuhan liha on itsessään suht hennon makuista ja lohikaloihin verrattuna kuivaa.
Hyvä leivitys ja reilu voi tukevat kuhan makua erinomaisesti.

Tärkeintä kaikissa kalaruoissa on raaka-aineen tuoreus. Jos on syönyt itse kalastettua kalaa muutaman tunnin kuluttua pyytämisestä, osaa varmasti erottaa tuoreen ja vanhentuneen kalan maun.

Tuore kala ei valitettavasti ole itsestäänselvyys. Siksi on hyvä tehdä tuttavuutta kalastajien kanssa, käydä kauppahallissa tai etsiä itselle sopiva kauppa missä on laadukas kalatiski. Jos mahdollista itsekin voi kalastaa tai houkutella apukokin kalaan.

Meitä etelä-kirkkonummelaisia helpottaa kalan hankinta naapurikunnan eli Espoon puolella olevasta mainiosta kalakaupasta: Maxin Kala. Kaloihin erikoistunut kauppa on harvinaisuus tänä päivänä ja ehdottomasti käynnin arvoinen, jos asuu jotakuinkin alueella.

Toivoittavasti sinäkin löydät oman kala-apajasi!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: paistettua kuhaa, paistettu kala

Mahtava vastaanotto Facebookissa!

Maanantai 23.10.2017 klo 19:06 - Famu

Kiitokset kaikille Facebookissaomenapiirakka2.JPG
Famu kokkaa sivusta tykänneille!

Vastaanotto on ollut kerrassaan loistava.
Alle viikossa yli 350 tykkääjää. En osannut uneksiakaan näin hienosta vastaanotosta.

Pakko pyörtää aiemmat ajatukset kerran viikossa julkaisusta. Näin mahtava tykkääjien joukko ansaitsee herkullisen reseptin. Laitankin likoon
+20 vuotta mukana kulkeneen suosikin: omenapiirakan.

Resepti on lainattu WSOY:n pikkujättiläinen sarjasta, Hyvä kokki -keittokirjasta, jossa on 3000 reseptiä eikä yhtään kuvaa. Osa resepteistä on tosi vanhoja, joten ohjeet ovat tyylillä 'paista sopivassa lämpötilassa kunnes kypsää'. Vanhimmat reseptit ovat 1890-luvulta ja silloin ei tainnut joka kodissa olla induktioliettä ja sähköuunia.

Omenapiirakan paistolämpötila on testattu - voit hyvin noudattaa ohjetta. Vaikeinta tässä piirakassa on päättää omenoiden suunta: pystyyn vai lappeelleen. Katso ohje.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Famu kokkaa saitti julkistus, famu kokkaa facebook

Kaalilaatikko uuniin ja ulkoilemaan

Keskiviikko 18.10.2017 - Famu

kaalilaatikko1.JPGViikonloppuna ehtii hyvin tehdä reilun satsin kaalilaatikkoa. Ajoitus menee aika mukavasti, kun aamiaisen jälkeen alkaa puuhiin. Kun laatikon saa uuniin, voi siirtyä ulkoilemaan. Takaisin tullessa on punaiset posket, kroppa täynnä raikasta ilmaa ja vastassa herkullinen uuniruoka. Perinteinen puolukkahillo kruunaa myös mausteisen kaalilootan. 

Kaalilaatikko on tervellinen, painosta reilu 2/3 osaa kasviksia. Lihan osuus on merkittävä sekä maun antajana että suutuntumana. Jos kohdalle osuu burgereihin tarkoitettua Black Agnus jauhelihaa, niin kannattaaa kokeilla kaalilaatikossakin. Kokeile Famun reseptiä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kaalilaatikko, kaalipata, Famu kokkaa, makutakuu

Mehumaija pörisemään

Sunnuntai 15.10.2017 - Famu

marjaaronialuumumehu1.JPGOmat herukkapensaat on ihan raaskuja, eikä niistä tullut säilöttävää. Ainut, mikä tuottaa joka vuosi satoa, on marja-aronia. Aromikas ja mehukas marja sopii mehustettavaksi.

Mehumaija on oiva keksintö. Sitä on helppo käyttää ja lopputuloksena saa melkein mistä tahansa marjoista maukasta mehua. Parhaimpia ovat marja-yhdistelmät. Marjoihin voi sekoittaa myös hedelmiä.

Ainut huono puoli on mehumaijan koko. Melkoinen säilyteltävä, kun käyttökertoja on vuodessa vain muutama. Konmarittaa voi muuta roinaa, mutta mehumaijaan ei kajota!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: marja-aronia mehu, marja-aronia ja luumumehu, mehumaija, Famu kokkaa, makutakuu

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »