Omat viljelmät tuottavat jo satoa

Sunnuntai 22.7.2018 - Famu

omatvihannekset.jpgMaaliskuusta alkaen kotitarveviljelijä on pyöritellyt siemeniä, kylvänyt, vaihtanut suurempiin ruukkuihin, totuttanut taimet aurinkoon ja kesän korvalla istuttanut lopullisille paikoilleen. Melkoinen prosessi, jonka ensimmäiset tuotokset maistuvat aina parhailta.

Joka vuosi jotkut lajit onnistuu paremmin ja jotkut joutavat suoraan roskiin. Olipa syy kasvattajassa tai kuumassa kesässä, kaikki nauriit olivat täynnä ötököitä ja menivät suoraan kompostiin.

Tomaatit, kurkut, yrtit, perunat, porkkanat ja herneet ovat aika varmoja kasveja. Tänäkin vuonna näiden satoon on voinut luottaa. Ennätysaikaisin alkanut satokausi lupaa pitkän omavaraiskauden. Ja mikä onkaan sen ihanampaa kuin käydä keräämässä tuoreet vihannekset omasta pikkuviljelmästä. Suosittelen puutarhailua kaikille. Se on rentouttavaa ja pienikin sato tuottaa runsaasti iloa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: puutarha, kotimaiset kasvikset, tomaatti, kurkku, yrtit

Jihhuu - kotimainen mustapippurijuusto löytynyt!

Sunnuntai 15.7.2018 - Famu

mustajussi.JPGToukokuussa on aloitettu mahtavan mustapippurituorejuuston - Mustajussin - maan laajuinen jakelu. Tämän johdosta bongasin uuden tulokkaan kotikauppani juustohyllyssä. Mustaetikettinen purkki tekstillä Jukkolan Mustajussi suorastaan hyppäsi ostoskärryyni.

Testasin Mustajussia kahdessa reseptissäni, toimi toivotusti eli vähintään yhtä hyvin kuin vuosia sitten myynnissä ollut Mustapekka. Juusto on rakenteeltaan hieman lohkeavaa ja kermaista, päällä kunnon kerros mustapippuria. Maku on herkullinen.

Testin jälkeen otin yhteyttä Jukkola Foodiin ja sain kuulla, että Mustajussi on ainut kotimainen ja suomalaisista raaka-aineista tehty mustapippurituorejuusto.  Mustajussi on Jukkolan oman tuotekehityksen tulosta - juustomestari viilasi lisäaineetonta lopputulosta kaksi vuotta.

Mustajussia tulee jatkossa resepteihin, kun kaivan muististani reilun 10 vuotta vanhat ajatukset ja päivitän ne nykymakuun sopiviksi. Selvää on, että Mustajussi pääsee ostoskärryyn jatkossakin.

PS. Mustajussia saatavilla hyvin varustelluista S-ryhmän kaupoista ja vähintäänkin tilattavissa K-ryhmän kauppoihin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: mustapippurituorejuusto, mustajussi, jukkolan.fi, mustapippurijuusto, mustapekka

Kaalikeitto kiinnostaa

Sunnuntai 8.7.2018 klo 12:08 - Famu

varhaiskaalikeitto1.JPGReseptien kanssa ei yhtään osaa arvata, ovatko ne kiinnostavia vai eivät. Muutamia hittejä on kuitenkin ollut ja viimeisin on ehdottomasti varhaiskaalikeitto, johon on käytetty Makulihan nötköttiä eli sika-nautasäilykettä.

Reseptiä on katsottu Famun sivustolla toiseksi eniten ja resepti puhuttaa myös Facebookissa. Ehkä yllättävintä on se, että katsotuimmat ja puhutuimmat reseptit ovat varsin tavallista suomalaista ruokaa. Onkohan niin, että kaikessa tässä ruokakulttuurien ja reseptitarjonnan viidakossa, perusruoka onkin juuri se eksoottinen vaihtoehto. Varhaiskaalikeiton reseptiin pääset tästä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: varhaiskaali, kaalikeitto, nötkött, sika-nauta

Uudet perunat - tietysti kotimaista

Sunnuntai 1.7.2018 klo 18:26 - Famu

uudetperunat.jpgKuulun samaan mielipideheimoon Jyrki Sukulan kanssa, koska hänenkin mielestään ensimmäiset uudet perunat syödään vasta juhannuksena. Tähän on perusteensa. Ehdottomasti laadukkaimmat eli kotimaiset perunat ehtivät myyntiin sopivan kokoisina, jolloin ne myös maistuvat herkullisille.

Omasta maasta kaupunkilaisviljelijä saa perunoita yleensä vasta heinäkuussa. Tänä vuonna, kiitos kuumuuden, metrin varsien alapäässä on pieniä jo syötäviä perunoita. Näitä söpöläisiä syö kyllä mielellään!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uudet perunat, timo peruna, kotimainen peruna

Vihannestorilta löytyy herkkuja

Sunnuntai 24.6.2018 - Famu

minikukkakaalit.JPGEnsimmäistä kertaa elämässäni törmäsin minikokoisiin kukkakaaleihin. Olivat kerrassaan söpöjä ja niitä piti saada pussillinen. Minikukkis oli useammalla aterialla lautasen kaunistus, grillattuna tai raakana.

Torin vihanneskojuilla oli, kiitos superlämpimän alkukesän, ilahduttava määrä kotimaisia vihanneksia. Uudet perunat, varhaiskaalit, sipuliniput, kukkakaalit, kurkut, tomaatit, porkkanat, tillit ja mansikat. Kaikkia piti ostaa ja siksi lähitiloilla tuotetut vihannekset nousivat juhannuksena pääosaan. Lisukkeeksi tarvittiin vain vähän kalaa ja lihaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kukkakaali, minivihannes, grillattu kukkakaali, grillattu sipuli

Nötköttiä kaalikeittoon

Sunnuntai 17.6.2018 klo 20:32 - Famu

sikanauta.jpgVarhaiskaalista on joka vuosi pakko keittää kesältä maistuva keitto. Varhaiskaali on ihanan maukasta ja makeaa, suomalainen sellainen ehkäpä vielä parempaa kuin tuontiversiot.

Kaali kaipaa liemeen makua ja sitä saa muutamalla kikalla. Yksi jo äitini käyttämä kikka on nötkött eli sika-nauta lihasäilyke. Varhaiskaali kypsyy reilussa tunnissa ja siksi perinteiset tunteja kiehuvat lihat tuntuvat liian vaikeilta. Nötkött avuksi ja kypsä liha lopussa kaalikeiton sekaan - erittäin hyvää tulee.

Nötkötteissä on eroja. Kauppojen hyllyillä olevat peruspurkit ovat edullisia ja sisältävät enemmän rasvaa. Lihan osuus näissä tuotteessa on n 50 % luokkaa. Pienten valmistajien vähän fiinimmät nötköttit ovat kalliimpia, lihapitoisuus nousee selvästi ja rasvan osuus vastaavasti laskee. Maussa on selkeitä eroja. Jos ostat nöttkötiä, satsaa laadukkaampaan. Saat maukkaan keiton ja annoskohtaisesti hintaero on pieni.

Varhaiskaalikeiton ohjeeseen pääset tästä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: varhaiskaali, kaalikeitto, nötkött, sika-nauta

Ihana suomalainen satokausi on alkanut

Sunnuntai 10.6.2018 klo 19:40 - Famu

vihannekset.jpgOmassa puutarhassa kasvu on vielä vaatimatonta ja ensimmäisiä retiisejä popsitaan vasta juhannuksena. Perunat kasvattavat huiman pitkiä varsia - kiitos kuuman sään ja pakollisen kastelun. Mielenkiinnolla odotan, tuleeko varsien alapäähän mukuloita.

Onneksi on ammattiviljelijät! Kotimaisia kasviksia alkaa olla ilahduttavasti saatavilla. Vihannesosastoilta kärryyn pääsee varhaiskaalia, avomaan kurkkua, maukkaita tomaatteja, salaatteja, sipulinippuja jne. Tuntuu, että juuri muuta ei lautaselle kaipaakaan. Nautitaan suomalaista satoa ja kiitetään ammattitaitoisia viljelijöitä puhtaasta lähiruoasta!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: varhaiskaali, avomaankurkku, kotimaiset vihannekset

Kalaonni potkaisi

Sunnuntai 3.6.2018 - Famu

ahven.jpgPari viikkoa sitten toivoin Ahdin suovan antejaan, kun sain ikioman virvelin. Yllätys olikin suuri, kun Ahti oli päättänyt olla suopea ja ohjannut katiskaan meidän kalastushistoriamme suurimman ahvenen. Pääsääntöisesti tyhjänä nostettu katiska oli pyydystänyt 800 g painavan ja 37 cm pitkän ahvenen.

Fileoitu ahven pääsi pannulle ruisjauhoilla kuorrutettuna reilu tunti katiskan nostosta. Tässä on se keskeinen syy rakastaa kalastusta - taatusti tuoretta herkkua kalaonnen hymyillessä. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ahven, ahvenfile, iso ahven

Uskomaton toukokuu - kotiviljelijän unelmakuu

Sunnuntai 27.5.2018 klo 19:34 - Famu

siemenetitavat.jpg

Koko Suomea jo viikkojen verran hellinnyt helle on jotain sellaita, mitä emme kukaan ole aiemmin kokeneet. Kevät vaihtui kesäksi muutamassa päivässä, uimavedet lämpenivät kesälukemiin ja vastaan kävelee yhtä ruskettunutta hymynaamaa kuin heinäkuussa.

Lähiruoka, joka on ollut aina lähellä sydäntäni, muuttuu vuosi vuodelta tärkeämmäksi. Tänä keväänä viljelyinto lähti lämpimän sään seurauksena lähes lapasista. Halusin ja sain seitsemän uutta istutuslaatikkoa mökille. Itse laatikot tulivat suht nopeasti valmiiksi, vaikka ne tehtiin itse laudoista. Ja pohjustettiin viiralla ja vuorattiin patolevyillä... Multaa meni paljon. Määrä tuntuu suurelta erityisesti siksi, että ne pussit raahataan saareen. Positiivisesti ajateltuna Apukokki Arska sai paljon kuntoliikuntaa.

Nyt on kaikki laatikot täynnä vihannesten siemeniä ja perunan alkuja. Onnellisena odotan lähiruokani satoa. Apukokki Arska odottaa lihaskipujen loppumista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lämpöennätys, helle, lämpimin toukokuu, kevätkylvöt

Suohan ahti antejaan, suohan?

Sunnuntai 20.5.2018 klo 19:43 - Famu

virveli.JPGKesätoive toteutui, kun tilasin Abu Garcia 170S umpikelan kuopiolaisesta kalastusliikkeestä. Se lapsuudesta tuttu punainen Abu on sisältä selvästi uusittu ja rullaa hienosti. Calico Cat lippauistin kumikalalla on asennettu. Perus Catti puuttuu vielä. Koeheitot on heitetty, mutta kalastuksen makuun pääsen vasta tulevina viikonloppuina.

Naispuolinen kalastaja arvostaa sitä, että vapa löytyi sopivassa värissä kesämökkipaikkakunnalta Savitaipaleelta - siitä kylän ainoasta kaupasta.

Mikä sitten on tämän kalastuksen uusintainnostuksen juju? Lähiruoka tietenkin. Itse kalastettu ahven on aina tuore ja kaiken lisäksi edullinen, ellei peräti ilmainen.

Nyt pidetään peukut pystyssä, että vanhasta rouvasta kuoriutuisi loistava kalastaja. Sitä ennen voi iltarukouksiin liittää vienon toiveen: suothan ahti antejasi, suothan!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lähiruoka, ahven, anvenfile, ahvenen virvelöinti

Äitienpäivälahjaksi pinkkejä kitkatteja?

Sunnuntai 13.5.2018 - Famu

Koko Suomea hemmotteli äitienpäivänä helle, jollaista ei taida kukaan muistaa aiemmin kokeneensa. Tänä vuonna moni valitsi varmasti terassiruokailun sisätilojen sijaan.

Perheillä on omat merkkipäivärutiininsa. Meillä juhlitaan jokavuotisia tapahtumia suht pienimuotoisesti. Kun urbaani poikani kysyi lempiväriäni, arvelin ilmoittamani pinkin vaikuttavan ruusun valintaan. Vaikuttihan se siihenkin, mutta taustalla oli ollut toinenkin idea.

Olen innostunut kalastuksesta uudelleen muutama vuosi sitten ja kesän toivomuslistalla on punainen Abu Garcia - se perinteinen umpikelavirveli. Tähän harrastukseen liittyen poikani oli mennyt Prisman kalastusosastolle ja kysynyt: 'Onko teillä pinkkejä kitkatteja'. Yllättäen moisia ei löytynyt.

Urbaani poikani ei muistanut, että legendaarisen Abu Garcian kanssa uitetaan legendaarisia Calico Cat -lippauistimia, ei kitkatteja. Perinteisin ottivärikin taitaa olla jotain muuta kuin pinkki.

Hyvää äitienpäivää kaikille!

aitienpaivaruusu2018.JPG

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: äitienpäivä, lämpötilaennätys, kalastus, Calico Cat, Abu Garcia

Kesä muuttaa kokkailua

Sunnuntai 6.5.2018 klo 19:19 - Famu

Kuukausien sisäkokkailun jälkeen tekee todellakin mieli ulos. Keittiössä kokkailu alkaa tuntua tunkkaiselta ja grillaus houkuttaa. Kun ulkokokkauksesta puhutaan, voi aluksi todeta että kaikki grillimallit on hyviä. Pallogrilli, muurikka, kaasugrilli - kaikissa niissä syntyy maittavaa ruokaa. Peruslihoihin, kaloihin ja makkaroihin tulee oma mukava makunsa. Grillissä kasviksetkin kypsyvät parhaimman makuisiksi ilman suuria ponnisteluja.

Värikästä grillauskautta kokeneille ja aloitteleville kokkaajille!

grillijasammakko.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: grillaus, ulkoilmakokkaus, ruoanlaitto ulkona

Munkit ja Vappu

Sunnuntai 29.4.2018 klo 19:58 - Famu

munkki2.jpgVuosikymmeniä Vappu alkoi sillä, että kävimme vanhempieni luona. Heti ovella vastaan tuli herkullinen vastapaistettujen munkkien tuoksu. Keittiössä odotti uunipellillinen lusikkamunkkeja, joista valitsin aina ne missä oli suurimmat kahvat. Iäkäs äitini ei ole enää vuosiin voinut paistaa munkkeja, joten nyt oli aika ottaa lusikka oman käteen.

Viime vuonna en vielä päässyt ajatusta pidemmälle. Apukokki Arska sen sijaan teki ekaa kertaa elämässään munkkirinkilöitä ja ne oli törkeän hyviä. Ajattelin, ettei tämä nyt passaa ja päätin ottaa munkkivuoron 2018.

Munkkien mallista neuvoteltiin. Kannatin lusikka- eli kotoisasti kahvamunkkeja. Apukokille kelpasi vain rinkilät. Tehtiin sitten molempia.

Jälkikasvu tuli kahville ja 3-vuotias nuoriherra sai veikeän kahvamunkin, jonka välittömästi huomattiin muistuttavan dinosaurusta. Tarkemman tutkinnan jälkeen lajimääritelmäksi tuli allosaurus.

Munkkien ohjeeseen pääset tästä.

Hauskaa Vappua kaikille!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: munkkirinkilät, lusikkamunkit, vappuherkut

Kohta pitäisi mahtua kesämekkoon!

Sunnuntai 8.4.2018 klo 18:44 - Famu

salaatti.jpgKellot on käännetty kohti kesää, linnut laulavat ja lumet sulavat. Kaikista näistä merkeistä tyhmempikin osaa päätellä, että pian on käsillä se kesämekkosesonki.

Kauden vaihtuminen on konkreettista, kun raahaa talvivaatteet varastoon ja samalla tuo kesävaatteita tilalle. Liekö varasto syy vai mikä, mutta kauden aikana ne vaatteet tuppaavat kutistumaan. Kesämekossa masumakkarat näkyvät turhankin hyvin.

Olisiko pienen ruokaremontin paikka? Jos lihansyöjä vaikka yhtenä päivänä viikossa tyytyisi kasviksiin? Ok, yksi päivä kesämekon tähden. Hyväksytty.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: salaatti, ruokaremontti

Aurinkoinen sää hellittelee meitä kaikkia

Sunnuntai 1.4.2018 - Famu

paasiainen2018.jpgKoko pääsiäisen ajan noin koko Suomi on kylpenyt auringon alla. Ihan mahtavan piristävä kevätruiske meille kaikille!

Tänään on ollut erilainen aprillipäivä. Kukaan ei ole höynäyttänyt minua. Joka ikinen vuosi aiemmin - ja niitä vuosia on monta - olen ollut mitä mielikuvituksellisempien narrausten kohteena. Säännöllisesti jokainen narraus on myös osunut ja uponnut. Ehkä lähipiiri on jo kyllästynyt, kun vanha rouva on edelleen lapsenuskoinen.

Nautitaan vapaapäivistä ja läheisten mukavasta seurasta!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pääsiäinen, aurinkoinen sää, ulkoilukeli

Pääsiäistä pukkaa

Sunnuntai 25.3.2018 klo 12:02 - Famu

aprikoosipossu1.jpgViimeistään tänään pääsiäisen tuloon havahtui, kun Palmusunnuntain pienet virpojat kolkuttelivat ovella. Mukavaltahan virpojien ilahduttaminen pienillä suklaamunilla ja muilla pikkukarkeilla tuntuu.

Pääsiäismenun laatiminen on helppoa, jos sattuu pitämään lampaasta. Raaka-aineen tarjonta on parhaimmillaan ja reseptejä on saatavilla yllin kyllin. Fileistä paisteihin, kareesta viuluun - kaikkia yhdistää lampaanlihalle ominainen hieno maku.

Itselleni sattui ikävä lammaskokemus ravintolassa vuosia sitten ja sen jälkeen olen tyytynyt vain satunnaisesti valmistamaan lammasta. Siksi aurinkoisia ja pääsiäisteemaan sopivia muita ruokalajeja täytyy keksiä. Yksi näistä on aprikoosipossu, jonka reseptin löydät täältä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pääsisäisruoat, aprikoosipossu, kananmuna

Kidzut eli kuivatut kalat

Sunnuntai 18.3.2018 klo 17:22 - Famu

kidzut1.jpg

Yksi lapsuusajan erikoisherkku ei jätä minua rauhaan ja siksi silloin tällöin on saatava nahkean tiukkoja ja hieman suolaisia kidzuja eli kuivattua kalaa. Kidzu on karjalainen sana, jolla kuivattuja kaloja kutsuttiin.

Isoäitini, joka oli kotoisin Mantsin saarelta Laatokalta, teki kalaruokaa ainakin viitenä päivänä viikossa eli jokaisena hoitopäivänäni hänen luonaan. Yhdessä tallustimme päivittäin kilometrin matkan torille ja ostimme pyyntituoreet kalat suoraan kalastajilta. Ruokakalojen lisäksi mukaan lähti pieniä jämäkaloja tai edullisesti ostettuna muille kelpaamattomia sinttejä. Pienimmät kalat päätyivät perattuina hellauuniin kuivamaan ja kidzu-varasto kasvoi. Viiden kilon ruskea paperipussi pidettiin suht täynnä kuivakalaa. Sieltä sai koska tahansa napsia huikopalaa. Välillä keitettiin kidzu-keittoa.

Viimeisin kidzu-eräni on tehty 1,3 kilosta suht pieniä ja valmiiksi perattuja muikkuja. Määrästä tuli kidzuja kuvassa näkyvä kukkurallinen lautasellinen. Samassa erässä kuivattiin kolme nyljettyä ahventa.

Kuivattu kala on mainiota proteiinia retkille ja vaelluksille. Ohjeita kalan kuivaukseen ei juurikaan ole, joten vinkkaa tästä ohjeesta myös retkeileville ystävillesi: Famun kidzut.

8 kommenttia . Avainsanat: kuivattu kala, retkieväs, vaelluseväs, suolainen naksu, keitto kuivatusta kalasta

Apukokin letut

Sunnuntai 11.3.2018 klo 19:05 - Famu

apukokinletut.jpgOlen aina ollut surkea kaikessa makeaan liittyvässä ruoanlaitossa ja leivonnassa. Siksi lettujen paisto on aina langennut Apukokki Arskan vastuulle.

Tänään - kun Famulla on Facebookissa on 2500 tykkääjää - päätin opetella tämän suomalaisten rakastaman jälkiruoan teon. No helppoahan se oli, kun Apukokki antoi tarkat ohjeet. Letuista tuli herkullisia just pakasteesta sulatettujen mansikoiden kera.

Kiitos siis kaikille tykkääjilleni, innoititte minut opettelemaan lettujen teon!

Taidosta on varmasti hyötyä ja ohje on tallessa. Muuten olisin ollutkin Suomen ainoita isoäitejä, jotka eivät osaa paistaa lapsenlapsilleen lettuja. Nurja puoli tässä on se, että Apukokki tietää taidostani ja tuhannen varmasti laittaa minut uudemman kerran paistopuuhiin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: letut, lätyt, ohukaiset, räiskäleet

Pizza veikin aikamatkalle

Sunnuntai 4.3.2018 klo 10:20 - Famu

kinkkupizza.jpgViikko sitten julkaisemani pizzaresepti veikin pitkälle aikamatkalle 60-luvun alkupuolelle. Tarkistin Wikipediasta, koska söin ensimmäisen pizzani. Helppo tarkistaa, koska isäni tuttava Adriano Vinciguerra avasi tammikuussa 1964 Lappeenrantaan Suomen toisen pizzerian, jota monet pitävät ensimmäisenä aitona pizzeriana. Haminassa avattiin 1961 pizzeria, jota syystä tai toisesta ei ole kuvattu yhtä aidoksi.

Vanhempani tekivät pitkää työpäivää silloiseen tapaan ma-la. Sunnuntai oli perheen yhteinen vapaapäivä, jolloin kävimme ulkona syömässä. Adriano Bar ja sen pizzat pääsivät heti alusta alkaen sunnuntain kohdelistalle. 70-luvulla Adriano jatkoi pizzojen tekoa toisessa lappeenrantalaisessa ravintolassaan Casa Nostrassa. Adrianon pizzat poikkesivat kaikista nykyisin tarjolla olevista versioista. Ne olivat pinta-alaltaan pienempiä, korkeampia ja kosteampia. Vuokiin leivotut pizzat olivat maultaan aivan erinomaisia.

Yli 50 vuotta, 3-vuotiaasta alkaen, pizza on kuulunut ruokavaliooni. Ei enää viikottain, eikä välttämättä kuukausittain, mutta takuuvarmasti silloin tällöin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pizza, kinkkupizza, Adriano Bar, Adriano Vinciguerra

Toivo melkein voitti Uskon

Sunnuntai 25.2.2018 klo 19:25 - Famu

rasvattomatsipsit1.jpg

Alussa Toivo oli niskan päällä ja Usko alakynnessä. Toivoin nimittäin löytäneeni loistavan härpättimen, jolla voisi valmistaa rasvattomia sipsejä. Tämä oli niitä kertoja, joissa Usko omiin kokemuksiin unohtui ja Toivo valtasi mielen.

Mielenkiintoinen ja halpa kokeilu, koska härpättimet olivat kaupantekiäisiä. Ei niillä kyllä mitään tehnytkään. Lopussa Usko päihitti Toivon ihan kunnolla ja kokeilu päätyi kauhugalleriaan - lue lisää!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rasvattomat sipsit, kauhugalleria

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »