Kidzut eli kuivatut kalat

Sunnuntai 18.3.2018 klo 17:22 - Famu

kidzut1.jpg

Yksi lapsuusajan erikoisherkku ei jätä minua rauhaan ja siksi silloin tällöin on saatava nahkean tiukkoja ja hieman suolaisia kidzuja eli kuivattua kalaa. Kidzu on karjalainen sana, jolla kuivattuja kaloja kutsuttiin.

Isoäitini, joka oli kotoisin Mantsin saarelta Laatokalta, teki kalaruokaa ainakin viitenä päivänä viikossa eli jokaisena hoitopäivänäni hänen luonaan. Yhdessä tallustimme päivittäin kilometrin matkan torille ja ostimme pyyntituoreet kalat suoraan kalastajilta. Ruokakalojen lisäksi mukaan lähti pieniä jämäkaloja tai edullisesti ostettuna muille kelpaamattomia sinttejä. Pienimmät kalat päätyivät perattuina hellauuniin kuivamaan ja kidzu-varasto kasvoi. Viiden kilon ruskea paperipussi pidettiin suht täynnä kuivakalaa. Sieltä sai koska tahansa napsia huikopalaa. Välillä keitettiin kidzu-keittoa.

Viimeisin kidzu-eräni on tehty 1,3 kilosta suht pieniä ja valmiiksi perattuja muikkuja. Määrästä tuli kidzuja kuvassa näkyvä kukkurallinen lautasellinen. Samassa erässä kuivattiin kolme nyljettyä ahventa.

Kuivattu kala on mainiota proteiinia retkille ja vaelluksille. Ohjeita kalan kuivaukseen ei juurikaan ole, joten vinkkaa tästä ohjeesta myös retkeileville ystävillesi: Famun kidzut.

8 kommenttia . Avainsanat: kuivattu kala, retkieväs, vaelluseväs, suolainen naksu, keitto kuivatusta kalasta