Basilikan sadonkorjuu vuorossa

Sunnuntai 2.9.2018 klo 18:09 - Famu

basilikanippu.jpgBasilika ehti tänä kesänä tuottaa kaksi pääsatoa. Nyt korjattu sitruunabasilikan nippu muistuttaa reilunkokoista saunavastaa, mikä on vielä enemmän kuin kuukausi sitten talteen kerätty erä. Onhan tässä vähän käsityötä, mutta samalla tulee koko kotiin ihana sitrustuoksu.

Parasta pitkän päivän alla kypsyneissä oman maan basilikoissa on maku. Oikea ihana kesän maku!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yrttien kuivaus, basilika, säilöntä

Sadonkorjuun ja säilönnän aika

Sunnuntai 12.8.2018 klo 21:12 - Famu

basilikankuivaaminen.jpgKotitarveviljelijän sadonkorjuun aika alkaa oikeasti jo heinäkuussa, kun sokeriherneiden lyhyt satokausi on käsillä. Pääosa sadosta on kuitenkin parhaimmillaan elo-syyskuussa.

Viljelyvuodet ovat erilaisia. 2018 hullun kuuma kesä kasvattaa mahtavan tomaattisadon ja samoin omenoita tulee runsaasti. Salaatit, nauriit ja kaalikasvit kärsivät kuumasta sekä kaikenlaisista öttiäisistä.

Jos omaa satoa ei ole säilöttäväksi asti, niin toreilta ja kaupoista saa alkusyksyllä kotimaista satoa edulliseen hintaan. Kuivaa, hilloa tai pakasta. Pääset ajankohtaisiin säilöntävinkkeihin tästä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sadonkorjuu, säilöntä, hillo, yrttiöljy, maustekurkku

Maustekurkkuja on mukava tehdä

Sunnuntai 13.8.2017 - Famu

maustekurkut1.JPGMaustekurkkujen säilöntä sopii yhteispuuhaksi. Apukokkeja voi ottaa helposti mukaan useamman. Yksi voi huuhdella kurkut, toinen viipaloida. Kolmas valmistelee tillit ja neljäs huuhtoo mustaherukan lehdet. Tässä tehtävässä apukokeilta ei vaadita täysi-ikäisyyttä.

Maustaa voi vaikka purkkikohtaisesti. Enemmän tai vähemmän pippuria, valkosipulilla tai ilman. Merkkaa purkkeihin, mihin suuntaan ohjetta on muokattu.

Katso ohje ja kokeile maustekurkkujen säilöntää!

PS. Jos käytössä on mandoliini, harkitse ikärajan asettamista. Joskus nimittäin sattuu.....

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maustekurkku, kurkkujen säilöntä, Famu kokkaa, makutakuu