Omat viljelmät tuottavat jo satoa

Sunnuntai 22.7.2018 - Famu

omatvihannekset.jpgMaaliskuusta alkaen kotitarveviljelijä on pyöritellyt siemeniä, kylvänyt, vaihtanut suurempiin ruukkuihin, totuttanut taimet aurinkoon ja kesän korvalla istuttanut lopullisille paikoilleen. Melkoinen prosessi, jonka ensimmäiset tuotokset maistuvat aina parhailta.

Joka vuosi jotkut lajit onnistuu paremmin ja jotkut joutavat suoraan roskiin. Olipa syy kasvattajassa tai kuumassa kesässä, kaikki nauriit olivat täynnä ötököitä ja menivät suoraan kompostiin.

Tomaatit, kurkut, yrtit, perunat, porkkanat ja herneet ovat aika varmoja kasveja. Tänäkin vuonna näiden satoon on voinut luottaa. Ennätysaikaisin alkanut satokausi lupaa pitkän omavaraiskauden. Ja mikä onkaan sen ihanampaa kuin käydä keräämässä tuoreet vihannekset omasta pikkuviljelmästä. Suosittelen puutarhailua kaikille. Se on rentouttavaa ja pienikin sato tuottaa runsaasti iloa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: puutarha, kotimaiset kasvikset, tomaatti, kurkku, yrtit

Kevät pyrkii väkisinkin ajatuksiin

Sunnuntai 7.1.2018 klo 22:01 - Famu

poytapuutarha.jpgHeti kun joulutamineet on korjattu säilöön, kevät pyrkii ajatuksiin. Tänä vuonna erityisesti, koska täällä eteläisessä Suomessa oli loppiaislauantaina 5 astetta lämmintä.

Joulun purkutöihin kuului joulusypressin istuttaminen maahan. Oli sen verran kaunis sypressi,  että päätettiin kokeilla. Maakin oli täysin sula ja apukokki Arska sai kaivettua kuopan helposti.

Tänään loppiassunnuntaina oli kevättoimien vuoro. Kaivettiin vuosia palvellut pöytäpuutarha varastosta ja laitettiin basilika, romaine-salaatti ja ruohosipuli kasvamaan. Salaatti kasvaa tuoreessa lannoitevedessä ihan huimasti, ruohosipuli jäi päivässä varjoon. Kasvisten ja yrttien käyttö on lisääntynyt selvästi, kun käden ulottuvilla on virikkeellistä vihreää.

Parin viikon sisällä uudistan vesiviljelykokeilut. Viime vuonna hankin uudet vermeet. Silloin sain tapettua kaikki 160 tainta 5 cm korkeina - hukutin tai ylilannoitin.
Kokeilen tänä vuonna kuivempaa vesiviljelyä! 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yrttien kasvatus, pöytäpuutarha, vesiviljely