Pimenevien iltojen iloksi

Sunnuntai 29.10.2017 klo 11:51 - Famu

pastacarbonara.jpgPimeänä vuodenaikana me kaikki kaipaamme silloin tällöin tuhdimpaa ruokaa. Pasta carbonara sopii syksyn lohturuoaksi mainiosti. Se on helppo ja nopea valmistaa.

Pasta carbonana kuuluu ruokiin, joiden oikeasta kokoonpanosta taitetaan peistä. Itse kuulun vapaamielisempään joukkoon, joka soveltaa ohjetta mielialan ja jääkaapissa olevien aineiden mukaan.

Kokeile melkein pasta carbonaraa
Famun ohjeella.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pasta carbonara, lohturuoka, famu kokkaa, makutakuu

Kaalilaatikko uuniin ja ulkoilemaan

Keskiviikko 18.10.2017 - Famu

kaalilaatikko1.JPGViikonloppuna ehtii hyvin tehdä reilun satsin kaalilaatikkoa. Ajoitus menee aika mukavasti, kun aamiaisen jälkeen alkaa puuhiin. Kun laatikon saa uuniin, voi siirtyä ulkoilemaan. Takaisin tullessa on punaiset posket, kroppa täynnä raikasta ilmaa ja vastassa herkullinen uuniruoka. Perinteinen puolukkahillo kruunaa myös mausteisen kaalilootan. 

Kaalilaatikko on tervellinen, painosta reilu 2/3 osaa kasviksia. Lihan osuus on merkittävä sekä maun antajana että suutuntumana. Jos kohdalle osuu burgereihin tarkoitettua Black Agnus jauhelihaa, niin kannattaaa kokeilla kaalilaatikossakin. Kokeile Famun reseptiä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kaalilaatikko, kaalipata, Famu kokkaa, makutakuu

Mehumaija pörisemään

Sunnuntai 15.10.2017 - Famu

marjaaronialuumumehu1.JPGOmat herukkapensaat on ihan raaskuja, eikä niistä tullut säilöttävää. Ainut, mikä tuottaa joka vuosi satoa, on marja-aronia. Aromikas ja mehukas marja sopii mehustettavaksi.

Mehumaija on oiva keksintö. Sitä on helppo käyttää ja lopputuloksena saa melkein mistä tahansa marjoista maukasta mehua. Parhaimpia ovat marja-yhdistelmät. Marjoihin voi sekoittaa myös hedelmiä.

Ainut huono puoli on mehumaijan koko. Melkoinen säilyteltävä, kun käyttökertoja on vuodessa vain muutama. Konmarittaa voi muuta roinaa, mutta mehumaijaan ei kajota!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: marja-aronia mehu, marja-aronia ja luumumehu, mehumaija, Famu kokkaa, makutakuu

Jäin kerrasta Flammkuchenin koukkuun!

Sunnuntai 24.9.2017 - Famu

flammkuchen1.JPG

Olin pari vuotta sitten Saksassa muutaman kuukauden töissä ja menimme töiden jälkeen koko projektiporukalla paikallisiin pikkuravintoloihin syömään. Tyypillinen aloitus oli 1-2 Flammkuchenia pöytään valmiiksi siivutettuina - aivan kuten pizza joskus tarjoillaan.

Kun on syönyt pizzaa lähes koko ikänsä, Flammkuchen tarjosi aivan erilaisen makuelämyksen. Huolimatta creme fraichesta lopputulos on raikas ja salaatin kanssa nautittuna kevyt.

Illanistujaisiin kannattaa varata aineksia useampaan pellilliseen. Etukäteisvalmistelut voi tehdä riviin leivinpaperien päälle. Flammkuchenit menevät parempiin suihin sitä mukaa, kun paistuvat. Katso tarkempi ohje.

Jäitkö sinä Flammkuchenin koukkuun?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: flammkuchen, liekkikakku, Famu kokkaa, makutakuu

Syksyllä tekee mieli possupataa

Sunnuntai 10.9.2017 - Famu

Kauppahalleista, lihakaupoista, hyvistä lihatiskeistä ja maalaispuodeista saa syksyllä irtomyynnistä erittäin edullista porsaan lapapaistia. Liharaaka-aine maksaa noin euron/ruokailija. Isommissa market-tyyppisissä kaupoissa lapapaistit myydään vakuumeissa ja joskus ne on valmiiksi suolattu. Makuasiat on makuasioita, mutta irtomyynnissä on jotenkin mukavampi tarkastella ostokohdetta. Ehkä se jopa maistuu paremmalta kuin vakuumissa maannut. Viljaporsaan lapapaisti on suht vähärasvaista ja kypsyy matalahkossa lämpötilassa mureaksi 3,5-4 tunnissa. Nopeamminkin onnistuu, jos nostaa uunin lämpötilaa.

porsaanlapapaisti2.JPG

Bonuksena on lapapaistin kyljessä kypsyvä paistinliemi, josta saa mahtavan kastikkeen.

Tällä kertaa lapapaisti kastikkeineen onnistui sen verran hyvin, että pöydästä kuului kommentti:
'Tämä on parempaa kuin joulukinkku!'

Joko sylkirauhaset alkoivat toimimaan? Jos kyllä, niin kipin kapin kauppaan ostamaan viljaporsaan lapapaistia. Testattu ohje, jossa makutakuu, löytyy resepteistä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: porsaan lapapaisti, viljaporsas, possupata, Famu kokkaa, makutakuuo

Ne paremmat wingsit

Lauantai 26.8.2017 klo 16:46 - Famu

Hesari testasi ravintoloiden wingsit ja rankkasi parhaat kanansiipiannokset.
Ihan pakko laittaa paremmaksi!

Suurena kanansiipien ystävänä - aloitin maiskuttelun 2 vuotta sitten - olen testannut keskeiset ravintolatarjonnat. Samoin on testattu valmismaustetut ja yritetty omaa maustamista.

Pitkän ja syvällisen siipianalyysin perusteella väitän, että hiiligrillissä valmistetut kanansiivet päihittävät friteeratut serkkunsa.

kanansiivetvihanneksillaB.JPG

Hiiligrilliksi käy mikä merkki ja malli tahansa. Kannesta on hyötyä. Suurin vaikutus on kunnollisilla ja pitkään palavilla hiilillä. Parhaimmaksi ovat osoittautuneet laadukkaat briketit. Ylettömän kovaa lämpötila ei tarvita kesällä. Pitkähkö kypsytys tekee wingseistä maukkaita ja pinnaltaan rapeita. Testaa grillatut wingsit Famun ohjeella!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: wings, kanansiivet, grillatut kanansiivet, Famu kokkaa, makutakuu

Maustekurkkuja on mukava tehdä

Sunnuntai 13.8.2017 - Famu

maustekurkut1.JPGMaustekurkkujen säilöntä sopii yhteispuuhaksi. Apukokkeja voi ottaa helposti mukaan useamman. Yksi voi huuhdella kurkut, toinen viipaloida. Kolmas valmistelee tillit ja neljäs huuhtoo mustaherukan lehdet. Tässä tehtävässä apukokeilta ei vaadita täysi-ikäisyyttä.

Maustaa voi vaikka purkkikohtaisesti. Enemmän tai vähemmän pippuria, valkosipulilla tai ilman. Merkkaa purkkeihin, mihin suuntaan ohjetta on muokattu.

Katso ohje ja kokeile maustekurkkujen säilöntää!

PS. Jos käytössä on mandoliini, harkitse ikärajan asettamista. Joskus nimittäin sattuu.....

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maustekurkku, kurkkujen säilöntä, Famu kokkaa, makutakuu