Sadonkorjuun ja säilönnän aika

Sunnuntai 12.8.2018 klo 21:12 - Famu

basilikankuivaaminen.jpgKotitarveviljelijän sadonkorjuun aika alkaa oikeasti jo heinäkuussa, kun sokeriherneiden lyhyt satokausi on käsillä. Pääosa sadosta on kuitenkin parhaimmillaan elo-syyskuussa.

Viljelyvuodet ovat erilaisia. 2018 hullun kuuma kesä kasvattaa mahtavan tomaattisadon ja samoin omenoita tulee runsaasti. Salaatit, nauriit ja kaalikasvit kärsivät kuumasta sekä kaikenlaisista öttiäisistä.

Jos omaa satoa ei ole säilöttäväksi asti, niin toreilta ja kaupoista saa alkusyksyllä kotimaista satoa edulliseen hintaan. Kuivaa, hilloa tai pakasta. Pääset ajankohtaisiin säilöntävinkkeihin tästä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sadonkorjuu, säilöntä, hillo, yrttiöljy, maustekurkku

Omat viljelmät tuottavat jo satoa

Sunnuntai 22.7.2018 - Famu

omatvihannekset.jpgMaaliskuusta alkaen kotitarveviljelijä on pyöritellyt siemeniä, kylvänyt, vaihtanut suurempiin ruukkuihin, totuttanut taimet aurinkoon ja kesän korvalla istuttanut lopullisille paikoilleen. Melkoinen prosessi, jonka ensimmäiset tuotokset maistuvat aina parhailta.

Joka vuosi jotkut lajit onnistuu paremmin ja jotkut joutavat suoraan roskiin. Olipa syy kasvattajassa tai kuumassa kesässä, kaikki nauriit olivat täynnä ötököitä ja menivät suoraan kompostiin.

Tomaatit, kurkut, yrtit, perunat, porkkanat ja herneet ovat aika varmoja kasveja. Tänäkin vuonna näiden satoon on voinut luottaa. Ennätysaikaisin alkanut satokausi lupaa pitkän omavaraiskauden. Ja mikä onkaan sen ihanampaa kuin käydä keräämässä tuoreet vihannekset omasta pikkuviljelmästä. Suosittelen puutarhailua kaikille. Se on rentouttavaa ja pienikin sato tuottaa runsaasti iloa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: puutarha, kotimaiset kasvikset, tomaatti, kurkku, yrtit

Ihana suomalainen satokausi on alkanut

Sunnuntai 10.6.2018 klo 19:40 - Famu

vihannekset.jpgOmassa puutarhassa kasvu on vielä vaatimatonta ja ensimmäisiä retiisejä popsitaan vasta juhannuksena. Perunat kasvattavat huiman pitkiä varsia - kiitos kuuman sään ja pakollisen kastelun. Mielenkiinnolla odotan, tuleeko varsien alapäähän mukuloita.

Onneksi on ammattiviljelijät! Kotimaisia kasviksia alkaa olla ilahduttavasti saatavilla. Vihannesosastoilta kärryyn pääsee varhaiskaalia, avomaan kurkkua, maukkaita tomaatteja, salaatteja, sipulinippuja jne. Tuntuu, että juuri muuta ei lautaselle kaipaakaan. Nautitaan suomalaista satoa ja kiitetään ammattitaitoisia viljelijöitä puhtaasta lähiruoasta!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: varhaiskaali, avomaankurkku, kotimaiset vihannekset

Maustekurkkuja on mukava tehdä

Sunnuntai 13.8.2017 - Famu

maustekurkut1.JPGMaustekurkkujen säilöntä sopii yhteispuuhaksi. Apukokkeja voi ottaa helposti mukaan useamman. Yksi voi huuhdella kurkut, toinen viipaloida. Kolmas valmistelee tillit ja neljäs huuhtoo mustaherukan lehdet. Tässä tehtävässä apukokeilta ei vaadita täysi-ikäisyyttä.

Maustaa voi vaikka purkkikohtaisesti. Enemmän tai vähemmän pippuria, valkosipulilla tai ilman. Merkkaa purkkeihin, mihin suuntaan ohjetta on muokattu.

Katso ohje ja kokeile maustekurkkujen säilöntää!

PS. Jos käytössä on mandoliini, harkitse ikärajan asettamista. Joskus nimittäin sattuu.....

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maustekurkku, kurkkujen säilöntä, Famu kokkaa, makutakuu