Hyvää Joulua kaikille kokeille!

Sunnuntai 23.12.2018 - Famu

chilikranssi.jpgJoulun valmistelut ovat jo loppusuoralla ja voimme kaikkia siirtyä nauttimaan valkoisesta joulusta koko Suomessa.

Famu toivottaa kaikille kokeille - erityisesti kotikokeille - hyvää joulua.
Palataan kokkauksiin uudella innolla 2019.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: joulu, hyvää joulua

Mitäs jos ennakoisi joulukilot

Sunnuntai 18.11.2018 - Famu

marraskuulaihdutus.jpgSyksy tuntuu olevan meillä ihmisillä - taas - sitä talvivarantojen tankkausaikaa. Onneksi tähän on löytynyt tieteellinen selitys esihistoriastamme. Tankkaamme siis esi-isiemme tapaan vararavintoa vyötärölle ennen talven tuloa. Emme tankkaa siksi, että olisimme persoja herkuille tai siksi että makeiset on kaikissa kaupoissa kassojen luona. Kylläpä on helpottavaa, kun voi ahmiessaan viitata edellisten sukupolvien kehittämän perinteen vaalimiseen!

Marraskuussa havahtuu ajan kuluun. Kohta on joulu. Ja sitä ennen pikkujoulut. Ja jossain välissä itsenäisyyspäivän vietot. Vaatteisiin pitäisi mahtua kaikissa juhlissa ja niiden väliläkin.

Ratkaisu: kevyet keitot ja salaattipitoiset ruoat käyttöön heti. Niitä syödään kaikkina muina päivinä paitsi juhlittaessa mitä tahansa. Laihdutetaan siis parin kilon vajaus ennen juhlakauden huipentumaa. Viimeistään jouluna jokainen pääsee tasapainoon, kun pöydät notkuvat herkkuja. Mikä parasta, ennakoimalla ei tarvitse antaa turhaa uudenvuodenlupausta :)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: laihdutus, joulukilot, uudenvuodenlupaus

Joulun tuoksuvat valmistelut

Sunnuntai 17.12.2017 klo 19:53 - Famu

joulutortut.jpgJoulutunnelmiin pääsee, kun tekee muutamia jouluruokia jo etukäteen. Samalla voi välttää osan jouluähkystä, kun ei yritä syödä kaikkia jouluruokia parin vuorokauden sisällä. Ja mikä parasta: kotiin tulee ihana tuoksu!

Joulupuuro hautuu valmiiksi pussin kyljessä olevilla ohjeilla. Viimeistelyyn itse kukin laittaa mieluisensa ripauksen. Kaneli näyttää ja tuoksuu ihanalle, toiset tykkäävät voisilmästä, laittaa jokunen sokeriakin - tai sitten ihan kaikkia näitä yhtäaikaa. Makuasioita, kuten ruokajutut muutenkin.

Jälkiruokana maistuu glögi ja vastapaistetut joulutortut.

PS. Valmiin torttutaikinan leikkaaminen käy kätevästi saksilla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: joulupuuro, riisipuuro, joulutortut

Possupaussi

Sunnuntai 10.12.2017 klo 14:13 - Famu

Kerran vuodessa, suurin piirtein itsenäisyyspäivästä jouluaattoon, pidän possupaussia. Silloin kaikki pääruoat tehdään ilman porsaanlihaa ja leikkeleeksi valitaan jotain muuta kuin kinkkuja. Possupaussilla varmistan sen, että jouluaattona kinkku todella maistuu!

Paussi ei ole kovin pitkä, mutta jo sen aikana huomaa porsaanlihan kuuluvan viikottaisiin vakioihin muodossa jos toisessa. Totaali-kieltäytymisestä possupaussissa ei ole kyse. Hernekeitto maistuu hyvälle, vaikka siinä olisi muutama hiutale sianlihaakin. Sitä paitsi tekee hyvää välillä haastaa omaa kokkaamistaan jättämällä ruokavaliosta pois yksi vakioraaka-aine.

Possupaussissa keittojen käyttö lisääntyy ja ylipäätään kasvisten käyttö kasvaa - ei mikään huono juttu ennen joulun mässäilyä :)

possu.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: possupaussi, porsaanliha tauko, joulun odotus