Pizza veikin aikamatkalle

Sunnuntai 4.3.2018 klo 10:20 - Famu

kinkkupizza.jpgViikko sitten julkaisemani pizzaresepti veikin pitkälle aikamatkalle 60-luvun alkupuolelle. Tarkistin Wikipediasta, koska söin ensimmäisen pizzani. Helppo tarkistaa, koska isäni tuttava Adriano Vinciguerra avasi tammikuussa 1964 Lappeenrantaan Suomen toisen pizzerian, jota monet pitävät ensimmäisenä aitona pizzeriana. Haminassa avattiin 1961 pizzeria, jota syystä tai toisesta ei ole kuvattu yhtä aidoksi.

Vanhempani tekivät pitkää työpäivää silloiseen tapaan ma-la. Sunnuntai oli perheen yhteinen vapaapäivä, jolloin kävimme ulkona syömässä. Adriano Bar ja sen pizzat pääsivät heti alusta alkaen sunnuntain kohdelistalle. 70-luvulla Adriano jatkoi pizzojen tekoa toisessa lappeenrantalaisessa ravintolassaan Casa Nostrassa. Adrianon pizzat poikkesivat kaikista nykyisin tarjolla olevista versioista. Ne olivat pinta-alaltaan pienempiä, korkeampia ja kosteampia. Vuokiin leivotut pizzat olivat maultaan aivan erinomaisia.

Yli 50 vuotta, 3-vuotiaasta alkaen, pizza on kuulunut ruokavaliooni. Ei enää viikottain, eikä välttämättä kuukausittain, mutta takuuvarmasti silloin tällöin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pizza, kinkkupizza, Adriano Bar, Adriano Vinciguerra