Kidzut eli kuivatut kalat

Sunnuntai 18.3.2018 klo 17:22 - Famu


kidzut1.jpg

Yksi lapsuusajan erikoisherkku ei jätä minua rauhaan ja siksi silloin tällöin on saatava nahkean tiukkoja ja hieman suolaisia kidzuja eli kuivattua kalaa. Kidzu on karjalainen sana, jolla kuivattuja kaloja kutsuttiin.

Isoäitini, joka oli kotoisin Mantsin saarelta Laatokalta, teki kalaruokaa ainakin viitenä päivänä viikossa eli jokaisena hoitopäivänäni hänen luonaan. Yhdessä tallustimme päivittäin kilometrin matkan torille ja ostimme pyyntituoreet kalat suoraan kalastajilta. Ruokakalojen lisäksi mukaan lähti pieniä jämäkaloja tai edullisesti ostettuna muille kelpaamattomia sinttejä. Pienimmät kalat päätyivät perattuina hellauuniin kuivamaan ja kidzu-varasto kasvoi. Viiden kilon ruskea paperipussi pidettiin suht täynnä kuivakalaa. Sieltä sai koska tahansa napsia huikopalaa. Välillä keitettiin kidzu-keittoa.

Viimeisin kidzu-eräni on tehty 1,3 kilosta suht pieniä ja valmiiksi perattuja muikkuja. Määrästä tuli kidzuja kuvassa näkyvä kukkurallinen lautasellinen. Samassa erässä kuivattiin kolme nyljettyä ahventa.

Kuivattu kala on mainiota proteiinia retkille ja vaelluksille. Ohjeita kalan kuivaukseen ei juurikaan ole, joten vinkkaa tästä ohjeesta myös retkeileville ystävillesi: Famun kidzut.

Avainsanat: kuivattu kala, retkieväs, vaelluseväs, suolainen naksu, keitto kuivatusta kalasta


Kommentit

19.3.2018 11:08  Kirsi

Oliko sinulla minkä asteinen uuni, kun kuivasit kalaa ja piditkö uunia hieman raollaan jossain vaiheessa kuivatusta?

19.3.2018 12:51  Kaija Rytsy

Ihan tuli mieleeni oma äitini, joka myöskin oli syntynyt ja kasvanut Mantsin saarella (synt.1901), keittikeittoa ja kuivatti kitzuja, henkilökohtaisesti itse en niitä mieliruokanani pitänyt.

19.3.2018 14:10  Famu

Hei Kirsi
Kuivasin 50 asteessa. Pidin luukkua raollaan pieniä toveja ensimmäisten tuntien aikana. Silloin kannattaa nostaa astemäärä 70:iin - menee kuitenkin luukun raosta osin harakoille.
Loppuvaiheessa, kun suurin osa vedestä on haihtunut, availin vain tarkistusmielessä.

19.3.2018 14:21  Famu

Hei Kaija
No sittenhän me olemme 'kaukonaapureita' :). Oma äitini on syntynyt 1928 ja isoäitini 1905. Olen varmaan saaren asukkien DNA:ssa saanut rakkauden kidzuihin ja ylipäätään kalastukseen. Kaikki eivät pidä kidzuista, mm. oma poikani aika ajoin maistaa ja sanoo säännöllisti ettei pidä niistä.

19.3.2018 22:15  Kari

Kerro enemmän. Laitettiinko suolaa? Kuinka kauan ja missä lämmössä ne kuivattiin? Ikinä kuullutkaan aiemmin, niin haluaisi maistaa.

20.3.2018 6:55  Pena

Kasvikuivuri on näppärä peli kalanki kuivatukseen

20.3.2018 18:58  Famu

Hei Kari
Katso pääruokien resepteistä Kidzut. Pääset ohjeeseen myös blogikirjoituksen lopussa olevasta ?Famun kidzut? linkistä.

20.3.2018 18:59  Famu

Hei Pena
Minulla ei ole kasvikuivurista kokemusta. Toimii varmasti. Jos siinä ilma kiertää, lämpöä on huonelämpöä enemmän ja vedelle on ulospääsy.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini