Parasta kuivapastaa?

Sunnuntai 3.3.2019 - Famu

lamolisanapastat.jpegSain mahdollisuuden tutustua La Molisanan pastoihin, kun maahantuoja Poppamies lähetti muutaman näytepakkauksen koekäyttöön. Ensin perehdyin valmistajan tarinoihin.

La Molisanan pastat on puristettu pronssiterällä, mikä tekee pinnoista karheita - ihanteellisia makujen imeytymisen kannalta. Tämä tuntuu pieneltä asialta, mutta sillä on oikeasti merkitystä.

Pastoihin käytettävät jauhot on valittu tarkoin ja parhaista laatuluokista. Perinteisen valkoisen durum-vehnäjauhon lisäksi saatavilla on täysjyväpastaa, gluteenitonta pastaa ja mielenkiintoisia gnoccheja.

Ensimmäinen testi La Molisanan fusillipastalla tehty. Pastan maku ja rakenne erinomaisia! Pääset reseptiin tästä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: la molisana pasta, pasta,

Leivontavehkeissä on viehätystä

Sunnuntai 24.2.2019 - Famu

piparkakkupursotin.jpgYleensä miehet tykkäävät käydä rautakaupoissa hypistelemässä kaikenlaisia työkaluja. Niitä sitten ostetaan, vaikka jotain erikoisvehjettä tarvitsisi vain kerran. Turha tästä piirteestä on miehiä syyttää. Nimittäin naiset osaavat ihan yhtä lailla syyllistyä harvaan käytettävien vehkeiden heräteostoihin.

Aina kun on kipeä, joutuu makoilemaan. Jossain vaiheessa pitkästyy ja alkaa nettiselailu. Hieman kun tervehtyy, jaksaa jo vertailla mitä ihmeellisimpien tuotteiden ominaisuuksia ja hintoja. Ja sitten siitä onkin lyhyt matka, kun ostoskoriin kilahtaa ehdottoman tärkeä tuote: piparkakkupursotin!

Tämä vekotin oli hieno siksi, että siinä on monta lisäosaa. Lisäksi kaikelle on hieno säilytyslaatikko, vähän niin kuin rautakaupan iskuporakoneillakin. Tuli siis ostettua uusi vehje. Kokeiltukin on. Valitettavasti en muuttunut juurikaan sen paremmaksi piparkakkujen leipojaksi, vaikka minulla on hieno pursotin. Onko se niin, ettei kirvesmieheksikään tule ostamalla sähköhöylää?

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: leivontatarvikkeet, välineurheilu, piparkakkujen leivonta

Voihan Reko!

Sunnuntai 3.2.2019 - Famu

rekojapossunlihat.jpgKirkkonummella aloitti viime syksynä Reko-lähiruokarengas, johon tutustuin viime viikolla ensimmäistä kertaa. Ennakkotilaukset oli kätevä tehdä Facebookissa ja homma toimi muutenkin varsin hyvin. Ekaan tilaukseen otin luomujauhoja ja -munia, kaalikääryleitä, omenamehua ja lihaa.

Mutta, olisi pitänyt vähän ajatella. En nimittäin selvittänyt yhden tuotteen osalta määriä ja siitähän se sitten nauru repesikin. Mukavalta kuulostava possukassi sisälsi 20 kg lihaa, mikä on melkoinen määrä kahden hengen talouteen. Kevään mittaan possuruokia kokeillaan kaikista mahdollisista keittokirjoista poimituilla vinkeillä. Onneksi ostin luomupossua, se on nimittäin todella hyvää! 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Reko, Reko-lähiruokarengas, Reko-ruokapiiri, lähituottajat, luomu

Onko Kauklahti uusi Töölö?

Sunnuntai 6.1.2019 - Famu

kauklahti.jpgEspoon Kauklahti, yksi vähän kauempana Helsingistä sijaitseva Espoon lähiö, on onnistunut aivan viime vuosina nostamaan palvelutasoaan huimasti. Kivijalkaliikkeitä on nyt useampi muutaman sadan metrin sisällä. Samalla alue on muuttunut mielenkiitoisemmaksi asuinalueeksi. Selvä osoitus sitä, että kaipaamme kylämäistä yhteisöä ja kivijalkakauppoja!

Kuva Tom Österberg

Lue lisää »

7 kommenttia . Avainsanat: kivijalkakauppa, Halmeen Leipomo, Maxin Kala, Lihakauppa Ordén, Espoo Kauklahti

Hyvää Joulua kaikille kokeille!

Sunnuntai 23.12.2018 - Famu

chilikranssi.jpgJoulun valmistelut ovat jo loppusuoralla ja voimme kaikkia siirtyä nauttimaan valkoisesta joulusta koko Suomessa.

Famu toivottaa kaikille kokeille - erityisesti kotikokeille - hyvää joulua.
Palataan kokkauksiin uudella innolla 2019.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: joulu, hyvää joulua

Tilapuodissa on tunnelmaa

Sunnuntai 25.11.2018 - Famu

makulihaportti.jpegViime perjantaina tarjoutui mahdollisuus vapaapäivään ja pieneen kiertoajeluun Satakunnassa. Ensimmäinen visiitti oli Sastamala ja siellä Herra Hakkaraisen talo, mistä oli helppo valita lapsenlapsille mukavia joululahjoja.

Satakunta, kuten moni muukin alue Suomessa, on mukava päiväretken kohde. Alueella on selvästi paljon karjataloutta, mistä johtuen liha- ja nahkajalosteita saa useammastakin paikasta. Ostoskohteita siis riittää.

Viimeiseksi käyntikohteeksi säästettiin Famun yhteistyökumppani: Makuliha. Ihana pihapiiri, tunnelmallinen tilapuoti ja mikä parasta, mahtavat tuotteet! 

Suosittelen makumatkailua Makulihan tilapuotiin Tammelaan. Perille löytää helposti selkeän kyltin ja hauskan 'possukiven' ansiosta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #makuliha, Makuliha tilapuoti, Makuliha, Tammela Makuliha, Satakunnan matkailua

Mitäs jos ennakoisi joulukilot

Sunnuntai 18.11.2018 - Famu

marraskuulaihdutus.jpgSyksy tuntuu olevan meillä ihmisillä - taas - sitä talvivarantojen tankkausaikaa. Onneksi tähän on löytynyt tieteellinen selitys esihistoriastamme. Tankkaamme siis esi-isiemme tapaan vararavintoa vyötärölle ennen talven tuloa. Emme tankkaa siksi, että olisimme persoja herkuille tai siksi että makeiset on kaikissa kaupoissa kassojen luona. Kylläpä on helpottavaa, kun voi ahmiessaan viitata edellisten sukupolvien kehittämän perinteen vaalimiseen!

Marraskuussa havahtuu ajan kuluun. Kohta on joulu. Ja sitä ennen pikkujoulut. Ja jossain välissä itsenäisyyspäivän vietot. Vaatteisiin pitäisi mahtua kaikissa juhlissa ja niiden väliläkin.

Ratkaisu: kevyet keitot ja salaattipitoiset ruoat käyttöön heti. Niitä syödään kaikkina muina päivinä paitsi juhlittaessa mitä tahansa. Laihdutetaan siis parin kilon vajaus ennen juhlakauden huipentumaa. Viimeistään jouluna jokainen pääsee tasapainoon, kun pöydät notkuvat herkkuja. Mikä parasta, ennakoimalla ei tarvitse antaa turhaa uudenvuodenlupausta :)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: laihdutus, joulukilot, uudenvuodenlupaus

Kokki tunaroi

Sunnuntai 11.11.2018 - Famu

kauhurostiperunat.jpgOnhan tässä jo pari kuukautta mennyt ihan ilman tunarointeja keittiössä.... ja sitten...

Tavallinen ruokakiire töiden jälkeen. Kaikilla nälkä ja kaapissa jotain mistä aloittaa: hyvää puikulamuusia edelliseltä päivältä. Nakkejakin näyttää löytyvän. Näistä saa nopean ruoan salaatin kanssa. Eikun toimeen.

Kiireessä oikaistaan. Nyt oikaistiin oikein kunnolla ja tulos on sen mukainen. Röstiperunoista tulikin tarina Kauhugalleriaan. Lue tästä lisää, miten sinäkin voit epäonnistua!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: röstiperunat, kauhugalleria

Kantarelleja marraskuussa!

Sunnuntai 4.11.2018 - Famu

kantarelit.jpgRakastan kantarellien löytämistä! Ihan sama, vaikken niitä itse syökään. Löytäminen tuottaa suurta mielihyvää ja lisäksi on mukava kokata Apukokki-Arskalle hänen herkkuaan.

Marraskuun alku ja Apukokki väitti tiukasti, ettei kantarelleja enää voi olla. Aina kun joku sanoo 'ei voi', tulee ihan pakko todistaa väite vääräksi. Pienen pudonneiden lehtien peuhaamisen jälkeen tuttu kantarellipaikka tuotti iloisen yllätyksen. Tuoreita, hyväkuntoisia kantarelleja löyti muutama - just sopivasti yhden Apukokin herkuksi.

Marraskuu on siis nykyisin myös hyvä kesäsienikuu! 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kantarelli, sieni, kantarellisato

Chilit muuttaa sisälle

Sunnuntai 28.10.2018 - Fame

chilimuuttaasisalle.jpgPitkä ja lämmin syksy - todella hyvä jatkokausi kasvatukselle lämmittämättömässä kasvihuoneessa. Kaikki muut ruukut on jo tyhjennetty ja tuotokset syöty tai säilytetty. Viimeisenä sadonkorjuutoimena chilit muuttavat sisälle jatkamaan kasvuaan kasvilampun alla.

Loistava sato tuki kahdesta isona taimena ostetusta puskasta. Kesästä alkaen chillejä on kypsynyt yllin kyllin. Syksyn mittaan chilejä on napsittu myös ystäville ja työkavereille. Lajikkeet vaan olivat turhan tulisia ja siksi satoa riittää pitkään...

Ensi vuonna valitsen chililajikkeet viisaammin!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kasvihuone, chili, kotitarvekasvatus

Vau mikä tomaattisato!

Sunnuntai 30.9.2018 - Famu

tomaatteja.jpg

Uskomaton sato tomaatteja tänä vuonna, lähes kaksi ämpäriä! Harrastelijapuutarhuri arvostaa sadon määrää suuresti. Muistissa on ne kesät, jolloin koko kasvihuoneen sato mahtui lautaselle. Nekin tomaatit olivat raakoja ja kypsyivät sisällä miten sattuivat.

Tomaatti on keittiössäni jatkuvasti käytettävä raaka-aine. Se pääsee lähes jokaiseen salaattiin. Tomaatti on basikan paras kaveri. Useat keitot, kastikkeet ja padat suorastaan vaativat tomaattia. Pizzaa ei ilman tomaattia voi tehdä.

Taisi tulla selväksi. Rakastan tomaattia, ikuisesti!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tomaatti, kasvihuone, kotitarveviljely

Viimeiset kesäauringonsäteet

Sunnuntai 23.9.2018 - Famu

chiliottaaaurinkoa.jpegPaprikana ostettu ja chiliksi osoittautunut pensas nauttii auringon vimeisistä säteistä.

Tomaattien raivaus kasvihuoneesta käynnissä. Vihreät sisälle kypsymään ja punaiset parempiin suihin. Ajattelin, että chilit pitää ottaa sisälle samaan aikaan. Olin väärässä. Syksyn sää ei ole puraissut chiliä vielä lainkaan ja se pääsikin ulos ottamaan aurinkoa.

Satoa tästä valmiina taimena ostetusta chilistä on tullut jo monta kuukautta. Hyvä kasvi, siis jos halusi chilin. Vähemmän hyvä kasvi, jos halusi paprikan.

Paprikan ja chilin ero paljastui, kun kesällä valmistettiin grillattuja paprikoita. Kaikki ruokailijat haukkasivat kunnon palat hiiligrillissä ihanasti kypsyneistä... chileistä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: chili, paprika, kotitarveviljely

Syyskuun kuutamoilta

Sunnuntai 16.9.2018 - Famu

syyskuunkuutamo.jpegMahtava viikonloppuillan kattaus.

Hiiligrillissä kypsennetyt kanansiivet ja hämärän illan valaiseva kuun mollikka.

Linnut ovat nukkumassa, veneliikenne loppunut. Pienen pieni laineiden liplatus ja koivunlehtien kohina.

Yksinkertaiset asiat, rauhoittavimmat työviikon päälle.

Sielu lepää.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: grillatut kanansiivet, kuutamoilta

Luumut ja päärynät

Sunnuntai 9.9.2018 - Famu

luumutjapaarynat.JPGHedelmäpuut tuottavat enemmälti satoa noin joka toinen vuosi. Liekö syynä se, että väsyvät ja sitten tarvitsevat lepokauden. Niin tai näin, tänä vuonna puiden oksat notkuvat hedelmien painosta eli satoa todella tulee.

Kesä- ja syysomenat on popsittu. Vuorossa ovat luumu ja päärynä. Kuinka onnelliseksi harrastelijaviljelijä tunteekaan itsensä, kun saa nauttia herkullisista oman pihan tuotteista!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: päärynäpuu, luumupuu, hedelmäpuu, satokausi

Basilikan sadonkorjuu vuorossa

Sunnuntai 2.9.2018 klo 18:09 - Famu

basilikanippu.jpgBasilika ehti tänä kesänä tuottaa kaksi pääsatoa. Nyt korjattu sitruunabasilikan nippu muistuttaa reilunkokoista saunavastaa, mikä on vielä enemmän kuin kuukausi sitten talteen kerätty erä. Onhan tässä vähän käsityötä, mutta samalla tulee koko kotiin ihana sitrustuoksu.

Parasta pitkän päivän alla kypsyneissä oman maan basilikoissa on maku. Oikea ihana kesän maku!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yrttien kuivaus, basilika, säilöntä

Rapujuhlat voivat pian alkaa

Sunnuntai 26.8.2018 - Famu

ravutliemessa.jpgEnsimmäinen ravustuskausi mökillä on pian ohi. Täysin aloittelevat ravustajat saivat saaliiksi noin 100 kelvollisen kokoista rapua. Näistä on riittänyt perhepiirissä useampaankin 'rapujuhlaan', koska vain Apukokki Arska syö rapuja ja Famu ei.

Ravustaminen, valmistaminen ja itse rapujuhliin liittyvä hössäys on mukavaa. Rapujuhlissa rapuja kaihtavalle on syytä varata muutakin tarjottavaa. Ruokaisa salaatti tai keitto ovat hyviä vaihtoehtoja.

PS. Jos mielessä on tietty snapsijuoma, sen hankkimista ei välttämättä kannata jättää sinne mökkikunnan pienivalikoimaiseen Alkoon. Salmiakkikossu nimittäin maistui tosi oudolta salaatin ja kuulemma myös rapujen kanssa :)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ravustus, kotimainen rapu, täplärapu

Kunkkuhillo

Sunnuntai 19.8.2018 - Famu

kunkkuhillo.jpgJokaisella on suosikkihillo, jonka purkki tarttuu käteen automaattisesti jääkaapin hyllyltä. Apukokki Arska on erityisen perso mansikkahillolle, Famu puolestaan kunkkuhillolle.

Ja mikä se kunkkuhillo sitten on? No se on hillo, joka ei täytä kuningatar-, prinsessa- tai minkään muunkaan vakiintuneen hillon määritteitä ja samalla se on hillo, joka omasta mielestä maistuu kunkkuhyvälle.

Loviisan torilta löytyi ohi kulkiessa ihanan pulleita mustikoita ja komeita vadelmia. Oli pakko ostaa niitä paljon ja tehdä hilloa lapsenlapsillekin.

Famun kunkkuhilloon tulee 25 % vadelmaa ja 75 % mustikkaa. Mikä on sinun kunkkuhillosi?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vadelma-mustikkahillo, kunkkuhillo, perheen suosikkihillo

Sadonkorjuun ja säilönnän aika

Sunnuntai 12.8.2018 klo 21:12 - Famu

basilikankuivaaminen.jpgKotitarveviljelijän sadonkorjuun aika alkaa oikeasti jo heinäkuussa, kun sokeriherneiden lyhyt satokausi on käsillä. Pääosa sadosta on kuitenkin parhaimmillaan elo-syyskuussa.

Viljelyvuodet ovat erilaisia. 2018 hullun kuuma kesä kasvattaa mahtavan tomaattisadon ja samoin omenoita tulee runsaasti. Salaatit, nauriit ja kaalikasvit kärsivät kuumasta sekä kaikenlaisista öttiäisistä.

Jos omaa satoa ei ole säilöttäväksi asti, niin toreilta ja kaupoista saa alkusyksyllä kotimaista satoa edulliseen hintaan. Kuivaa, hilloa tai pakasta. Pääset ajankohtaisiin säilöntävinkkeihin tästä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sadonkorjuu, säilöntä, hillo, yrttiöljy, maustekurkku

Mokailu on normaalia

Sunnuntai 5.8.2018 - Famu

mansikka.jpgKokkaamista ei opi pelkästään lukemalla. Pitää myös kokeilla ja tehdä, kokeilla ja tehdä. Ja silti saattaa tulla epäonnistuneita keitoksia. Tämä kuuluu asiaan.

Eniten mokaan leipomishommissa. Ja mitä enemmän mokaan näissä, sen vähemmän leivon. Vaikka tiedän täsmälleen, että tekemällä oppii. Pitäisi siis treenata heikointa osaamisaluetta. Tulee jotenkin kouluajat mieleen...

Surkea lopputulos ei onneksi kovin kauaa harmita. Pidemmän päälle niistä on iloa, kun muistelee miten hulluja mokia on pystynyt tekemään. Kesällä onnistuin mokaamaan taas kunnolla ja sen seurauksena Famun Kauhugalleriaan tuli lisäys - Thö Mansikkakakku.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: epäonnistuneet keitokset, huono leipuri, kauhugalleria, thö mansikkakakku

Uusi innostuksen kohde: ravustus

Sunnuntai 29.7.2018 - Famu

ravut1.jpgRavustuskauden alkua uutisoisiin ja juttu osui silmiini. Samoihin aikoihin upouuteen katiskaamme eksyi rapu. No siellä katiskassahan se saksiniekka ei pysynyt. Kun seuraavana päivänä menimme katsomaan, rapu oli tehnyt sivuttaispoiston katiskan nielun kautta. Ovela heppu, täytyy sanoa.

Tästä tuli kuitenkin kipinä kokeilla ravustusta. Vermeet löytyivät paikallisesta puodista ja pian ekat rapumerrat laskettiin tyylillä matalaan ja syvempään. Muutaman päivän sisällä saatiin viitisen rapua, joita yritettiin säilyttää siinä uudessa katiskassa. Olemme nyt todistaneet sen, että kaikki ravut osaavat sivuttaispoistua nielun kautta. Lisää vermeitä ostamaan. Nyt vuorossa sumppu, joka sekin onneksi löytyi paikallisesta puodista.

Viikon kokeilujen jälkeen kasassa on 11 rapua, joista osa on varsin kookkaita. Vietettiin ekat rapujuhlat omilla ravuilla. Ravut riittivät just Apukokille. Famu ei rapuja syö, ravustaa vain :) Rapujen ohjeeseen pääset tästä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rapukausi, ravustus, rapumerrat

Vanhemmat kirjoitukset »